След арестите: Адвокат Менков ще депозира жалба в Административния съд

4829
След арестите: Адвокат Менков ще депозира жалба в Административния съд
Снимка: БГНЕС

Адвокатът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – Менко Менков, ще депозира жалба в Административния съд днес за законосъобразността на задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова за 24 часа. 

По думите на Менков още от самото начало тезата им е, че липсват основанията за неотложност при претърсването в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Менков обясни и че в практиката неотложност се прилага при залавянето на наркобанди. Проверката е започнала на 10 декември миналата година, по сигнал на сдружение "Боец".

Той бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи по този случай. Първо, липсата на неотложност и второ липсата на компетентност, каза адвокатът.

БГНЕС припомня, че на 22 март Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

По-късно СГП съобщи, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани повторно, но вече от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.

Менков заяви и че 24-часовото задържане по Закона за МВР трябва да предхожда претърсването. Само на това основание те са порочни, обясни той.

Адв. Менко Менков: Задържането на Борисов е незаконно и липсват условия на неотложност

"Задържането на Борисов е незаконосъобразно. Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения не...

На 21 март съдията, който трябваше да одобри претърсването в дома на Борисов, си направи отвод. Това бе съдия Тони Гетов, който преди 8 години осъди тогавашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов на 4 години затвор по едно от делата срещу него. В мотивите си Гетов твърди, че след присъдата, Бойко Борисов и редица ръководни кадри на ГЕРБ твърдели неистини за него.

БГНЕС припомня още, че около 20.00 часа на 17 март десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя. Те обискираха дома му, а след това Борисов беше задържан, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на Борисов – Севделина Арнаудова.

От МВР съобщиха, че е в мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе пуснат на 18 март вечерта от 7-мо РУП, след като изтече 24-часовата му мярка на задържане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика