След Brexit за българите може да има много неприятни изненади

6112
След Brexit за българите може да има много неприятни изненади
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Българското правителство трябва да бъде твърдо в отстояване на правата на българските граждани във Великобритания след Brexit.

Това стана ясно от думите на евродепутата Светослав Малинов, който заедно с Мария Спирова, българка която живее и работи във Великобритания, и дипломата Стефан Тафров оповестиха свое отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Actualno.com.

Британците вече искат в ЕС

Броят на противниците на излизането на Великобритания от ЕС надхвърля с 10 % броя на привържениците на Brexit Проучване на общественот...

В рамките на инициативата "Български манифест за Европа" те призовават правата на българските граждани във Великобритания да станат абсолютен и най-важен приоритет на България по време на преговорите за Brexit. Те са обезпокоени, че въпреки всички уверения от британска страна, окончателното споразумение между ЕС и Великобритания може да крие неприятни изненади за българите, които искат за останат в Обединеното кралство, без излишни бюрократични спънки и ненужни разноски.

Подписалите писмото предлагат националната българска позиция да е свързана със запазване на пряката юрисдикция на Европейския съд по отношение европейските граждани във Великобритания в продължение на 15 години след Brexit. "Обръщаме внимание, че в това отношение сега постигнатите договорености представляват сериозно отстъпление от позицията на Европейския парламент", отбелязват инициаторите на отвореното писмо.

По думите им постигнатото до момента споразумение за правата на европейците във Великобритания предвижда създаването на "независима институция" - описана пред Европейския парламент като "омбудсман", която да се грижи за прилагане на споразумените права на европейските граждани, уреждането на техния "уседнал статут" след Brexit. Според досега известните общи положения този омбудсман също така ще поема жалби и оплаквания от европейски граждани.

"Призоваваме българското правителство да следи отблизо преговорите по структурата на тази институция и да изисква ясни гаранции, че тя ще бъде изцяло независима от британското Министерство на вътрешните работи (Хоум офис - бел. ред.), чиято тревожна твърда практика тази година бележи исторически ръст в депортациите на граждани от Европейския съюз. Това ще бъде от ключово значение за ефективността на тази институция и вероятността български и други европейски граждани във Великобритания да й се доверят и да се възползват от нея", пише в писмото.

Според инициаторите българската страна трябва да настоява за олекотяване на процедурата по получаване на "уседнал статут" във Великобритания. Кралството вече направи окуражителни постъпки в тази посока, но все още се разминава с изискването на Европейския парламент процедурата да е безплатна. В момента се очаква тя да струва 72 лири, което е немалка сума за много българи във Великобритания, а според ЕП представлява и недопустима бариера пред придобиването на права, които държавата би трябвало да гарантира.

ЕС утвърди старта на следващата фаза от преговорите за Brexit

Правителствените и държавни лидери на Европейския съюз одобриха старта на следващата фаза от преговорите за излизането на Великобритани...

"Българското правителство би трябвало да е особено загрижено за бъдещето на значителната група български граждани, които с години се трудят или са се трудили временно в сивата икономика на Кралството и поради това настоящият проект за регистрация няма да ги покрива, тъй като за мнозина от тях няма да има пет последователни години данни в Кралската данъчна служба или в Министерството на труда. Много от тези наши съграждани живеят в трудни условия на преднамерена експлоатация от страна на работодателите си, които се възползват от тяхното недобро владеене на езика, от непознаването на права или от финансовата им зависимост. Същевременно тези наши съграждани допринасят ежедневно за британската икономика, поддържайки с тежък труд ключови сектори като земеделския, транспортния, хотелиерския и строителния. Настояваме също намерението на едно семейство български граждани за оставане във Великобритания да може да бъде декларирано с един документ и да е безплатно.

Същият проблем ще срещнат и пенсионери и семейни или интимни партньори, които живеят вън Великобритания на издръжката на другия партньор", предупреждават инициаторите от "Български манифест за Европа".

Не на последно място, тъй като това е изцяло във властта на българското Народно събрание, призоваваме мнозинството от сега да планира необходимите промени в Изборния кодекс, които да гарантират непроменен достъп до изборни права на българските граждани във Великобритания. Напомняме, че при сега действащото законодателство (чл. 14, ал.5 (Доп. – ДВ, бр. 85 от 2016 г., в сила от 28.10.2016 г.), общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35.

С оглед на непрестанно увеличаващия се ръст на избирателна активност от Великобритания, където броят на активните избирателни секции обичайно далеч надвишава 35 при провеждане на български парламентарни избори, спешно се налага изменение на Изборния кодекс, което да отрази бъдещото излизане на Великобритания от ЕС, премахвайки ограничението в броя на разкриваните секции. В противен случай ще се окаже, че макар Великобритания в крайна сметка да прави необходимите постъпки да запази правата на европейците ненакърнени, България ще е тази, която фактически отнема права на своите граждани там", завършва отвореното писмо до премиера Бойко Борисов.

Actualno.com припомня, че в края на миналата седмица (15 декември) правителствените и държавни лидери на Европейския съюз одобриха старта на следващата фаза от преговорите за излизането на Великобритания Европейски съюз. Те могат да продължат само докато всички ангажименти, поети по време на първата фаза, бъдат изцяло зачетени и предадени във възможно най-кратък срок.

Евродепутатите приветстваха напредъка по Brexit

В дебат с първия вицепрезидент на ЕС Франс Тимерманс и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, евродепутатите приветстваха "достатъчния ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика