След четири часа преговори - коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" остава

9144
След четири часа преговори - коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" остава
Снимка: БГНЕС

След спешния коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов стана ясно, че партньорите в управлението ще продължат мандата.

"Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети. Това каза лидерът на "Атака" и председател на Парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на пресконференция в Министерски съвет, предаде агенция „Фокус“.

Властта решава бъдещето на правителството

Коалиционният съвет на управляващата коалиция се събра при премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет, за да обсъди промени...

Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза Сидеров и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. „Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното - да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни, и цената, която сега ще платим за това решение, ще я платим пак ние“, посочи Сидеров.

Коалиционното споразумение се изпълнява. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов. По отношение на оставките на тримата министри - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков - Цветанов заяви: "Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“. Заместник-председателят на ГЕРБ посочи, че "към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание“. Цветанов каза, че явно коалиционните партньори са имали различно тълкувание. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че този разговор ще бъде продължен в понеделник, когато ще говорят персонално за всяка от оставките, които ще бъдат подадени.

"С предстоящия есенен сезон ще създадем по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията", каза още Цветанов.

Сидеров: Не може да си вицепремиер и да кажеш "премиерът е абсолютен диктатор"

Искам оставката на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това заяви отново лидерът на "Атака" Волен Сидеров на влизане в сградата на Министер...

"Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта", коментира и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. „Ние сме много емоционални, но вие какво искате – Тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура. По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите“, отбеляза още Каракачанов.

Actualno.com припомня, че близо четири часа продължи заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", което се проведе в Министерски съвет. Партньорите в голямата коалиция обсъдиха коалиционните взаимоотношения и кадровите промени в кабинета от петък, когато премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Причина за това бе трагичният инцидент край Своге, в който загубиха живота си 17 души.

На влизане в заседанието лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ще постави и въпроса за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

По-рано през деня Симеонов каза, че НФСБ остава в управлението, но постави условия, сред които решителна промяна в начина на управление и на коалиционното взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ, ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи и осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг. Валери Симеонов уточни, че НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри.

Каракачанов не счита, че има трусове в коалицията

Не би следвало при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв, да жертваш министри, без да изчакаш разследването. Това каза пр...

Пред журналисти лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че не би следвало при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв, да се жертват министри без да се изчакат резултати от разследването. Според Каракачанов няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО са длъжни да ги уважат. От ВМРО излязоха и с позиция, че са за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия, отбелязва още агенция "Фокус".

В официалната си страница във Facebook лидерът на "Атака" Волен Сидеров написа, че "след всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея". 

Междувременно президентът Румен Радев направи обръщение към нацията, в което заяви, че скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото: несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България. Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива, каза той. Президентът се обърна към народа с обещание, че ще търси диалог и обяви: „Като президент, ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие“.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключва част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика