След визитата на Петков: САЩ ще доставя газ към България на цени, под тези на "Газпром"

8570
След визитата на Петков: САЩ ще доставя газ към България на цени, под тези на "Газпром"
Снимка: Министерски съвет

САЩ ще доставя втечнен природен газ към България на цени, под тези на "Газпром". Доставките ще започнат от месец юни. За това са се договорили премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, съобщиха от правителствената пресслужба.

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

Само преди два дни икономистът Георги Ангелов направи анализ на пазара на втечнен газ в световен мащаб. "Пазарът на втечнен газ през 2021 г. достигна 372 милиона тона, което се равнява на над 500 милиарда кубически метра природен газ. За сравнение, целият износ на Газпром е 185 милиарда кубически метра. (...) 19 държави изнасят втечнен газ, а 44 държави внасят втечнен газ. За разлика от газопровод от Русия, по който тече само руски газ и създава монопол, при втечнения газ има възможност за избор между множество доставчици. (...) Азия внася най-много втечнен газ – най-големият вносител е Китай, следван от Япония, Южна Корея и Индия. Тези четири икономики държат 60% дял във вноса на втечнен газ. Европа държи 20% дял във вноса на втечнен газ (около 100 милиарда куб.м. през 2021 г.), но този дял рязко ще се повиши през 2022 г. и следващите години. (...) Най-новият терминал е в Хърватия, на остров Кърк, през който започна внос на втечнен газ през 2021 г. През 2022 г. ще започне строителство на множество нови терминали в Европа, така че капацитетът рязко ще се увеличи. Само Германия е планирала 4 плаващи терминала, поне два от които ще започнат работа още през тази зима – а в средносрочен план ще бъдат завършени и редица други терминали".

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. 

В рамките на разговора им в Белия дом двамата са обсъдили  стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

По-рано във вторник премиерът Кирил Петков проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

ОЩЕ: Кирил Петков: Енергийното сътрудничество между България и САЩ ще доведе до сигурност и диверсификация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика