Служебният кабинет подготвя законопроект, с който да узакони строежи на язовири и на "Хемус"

2863
Служебният кабинет подготвя законопроект, с който да узакони строежи на язовири и на "Хемус"
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Служебният кабинет подготвя законопроект, с който да узакони незаконни строежи на язовири и на "Хемус". Това стана ясно от брифинг на министъра на регионалното развитие Иван Шишков по в МРРБ. Той бе съвместен с министъра на икономиката Никола Стоянов. 

Още: Министри с пресконференция за незаконни ремонти на язовири

"Днес ще ви запозная с една тема, която за съжаление започна от миналия служебен кабинет. Спомняте си, че констатирахме доста голяма бройка от язовири, които бяха възложени, после установихме, че нямат разрешение за строеж. Това беше една от лошите практики на периода 2018-2020 г. За съжаление нямаше развитие по разкритието на тези язовири, нямаше и никаква яснота как може да бъде решен въпросът", каза Шишков. Според него това е едно от най-мащабните незаконни строителства, което държавата си е позволила в периода 2018-2020 г. Той коментира ,че изградените тогава язовири, са били празни. 

Шишков отчете, че февруари 2022 г. е сформирана работна група и тя общо взето стига до едно недотам категорично заключение. "Върви в посоката, в която да се приеме, че тези язовири, са допустими като аварийни, т.е. че е имало аварийна ситуация за тях и че не следва да бъдат издавани разрешения за строеж. Очевиден е опитът да бъде намерено някакво решение така, че изграденото от държавата, да не бъде премахнато, но този опит проблемът с незаконното строителство да бъде решен с не законови методи, е най-лошият пример, който може да даде държавата", каза регионалният министър. 

Шишков обърна внимание, че през май 2022 г. министър Караджов издава и тълкувателно писмо до главните архитекти на общините да издават разрешение за строеж в условията на аварийност. 

Той поясни, че това показва възложена от него проверка на ДНСК на 71 язовира, от които изцяло завършени са 51. 

"В основната си част язовирите, които сме проверили, са били със завършено строителство. Доказателства за необходимостта от авариен ремонт за съжаление няма. Липсата на доказателства означава, че няма регистрирани съобщения за възникнала авария", добави той. По думите му такава документация е трябвало да бъде съставена 2018 г. 

Той поясни, че е направил две неща. "На 16 септември си дадох писмо, с което отмених указанията, които бяха издадени от министър Караджов. Най-важното, което е направено - качил съм за обществено обсъждане изменение в Закона за устройство на територията с два члена, които са изключително важни и конкретизират този проблем, който беше намерен", каза още той. 

По думите му  има и предложение за  обявяване на търпими започнали и незавършени строежи за инфраструктурни обекти. "Тези строежи, са основно строежите, изграждани от държавата в периода 2018 и 2020 г. Попадат магистралите от 4-ти и 5-ти ЛОТ на "Хемус" Попадат и тези язовири. Най-вероятно могат да се окажат и други незаконни строежи", каза той. Шишков отбеляза, че целта е да не се разруши направеното, но да се провери неговото качество и да се продължи със законови методи общо взето развитието на цялата инфраструктура в България. Според него обаче не трябва да се прикриват такива практики. 

Още: Министър Шишков: Промени в ЗУТ ще позволят незаконното строителство по АМ „Хемус“ да бъде обявено за търпимо

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов също отбеляза, че не може по незаконни начини да се решават проблеми.

"Проблемът го има. Строено е много често без строителни книжа, без строителни разрешителни, бързано е много, много неща са недомислени. Имаме проблем, че "Монтажи" са строили, възложител е било ДКК", каза още Стоянов. 

Стана ясно, че "Монтажи" е възлагала на подизпълнители, а около 80 % от парите са разплатени. 

"Вече има решение на Държавната консолидационна компания за ръководството на "Монтажи". Изпълнителният директор е сменен. В Министерството на икономиката ми докладваха, че информацията, която от "Монтажи" са докладвали към тях, не е била пълна. По непотвърдена информация 209 от язовирите са с приключили строително-ремонтни работи, но както и министър Шишков показа тяхната проверка от 71 проверени какво е състоянието, горе-долу очаквам същият процент да се прехвърли към всички 418 язовира", каза още Стоянов. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика