Служебното правителство е подкрепило спорни мерки в енергетиката, алармира Радан Кънев

4321
Служебното правителство е подкрепило спорни мерки в енергетиката, алармира Радан Кънев
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Днес ЕП проведе дебат по извънредния регламент на Съвета, с който преди броени дни бяха приети данък върху свръхпечалбите в енергетиката (“windfall tax”) и “механизъм за солидарност” между отделните държави-членки, съобщи евродепутатът Радан Кънев.

Според него, приетите мерки са прибързани, опасни и вероятно няма да постигнат целта си - намаляване на сметките. "Приетият регламент предвижда данъчно изземване на всички приходи на енергийните производители (без тези на газ) над “пределна цена” от 180 евро/мегаватчас и споделяне на приходите от този извънреден данък между държавите-износители и вносителите. Пример - между България и Гърция или Словакия и Чехия, от една страна, и Германия, от друга", обяснява той.

Радан Кънев отнася въпроса с концесията на "Лукойл" за "Росенец" до Европейската комисия

Още днес изпращам въпрос до Европейската комисия за непрозрачното продължаване на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец". Това ...

По думите на Радан Кънев, този данък представлява субсидиране на най-неустойчивата технология за производство на електричество - газа, за сметка на производителите и държавите, които не са тръгнали по този опасен път. "Той тежко изкривява пазарната мотивация и на бизнеса, и на правителствата и нарушава бизнес планирането на другите енергийни отрасли - АЕЦ, ВЕИ, и особено въглищните централи и мините, които отчаяно се нуждаят от ресурси за трансформация. Особено тревожен беше популисткият ентусиазъм, с който левицата предлага данъкът да се разпростре и върху “свръхпечалбите” в други сектори, извън енергетиката. Тези призиви за облагане на “изедниците” ( IT, търговци на храна и т.н.) напомнят на други времена и ужасните им последици…", пише евродепутатът на профила си във Facebook.

Според него социални мерки са нужни, но излизането от енергийната криза, минава през пазарна конкуренция и пазарно мотивирани иновации в нови технологии, а не през примитивен социален популизъм. Кънев напомня, че има работещи механизми на национално ниво. "България поддържа и регулирания пазар за битови потребители, и компенсации за бизнеса, а на ниво ЕС е нужно не да чупим пазара, а да го засилим - чрез общи доставки на газ и отделяне на цените на електричеството от газ от по-жизнените модели на производство", категоричен е той.

"Уточнявам, че този тип извънредно законодателство не минава през ЕП, а се приема по спешност само между правителствата на държавите (бел. ред. - Европейският съвет). Тишината и непрозрачността, с която нашето служебно правителство подкрепи предложението на ЕК, са - меко казано - смущаващи. Остава на нашето въображение да преценим дали са криели позицията си или просто не са знаели какво гласуват. За мен това е само поредно съображение против сегашната ситуация, в която безотговорно правителство без парламентарен контрол взема решения с огромни последици", смята още Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com