Стоилов: Днес оставка няма да има. Цачева: Избори през септември

22004
Стоилов: Днес оставка няма да има. Цачева: Избори през септември
Снимка: БГНЕС

Сергей Станишев ще се появи на днешната пресконференция на БСП, която ще се проведе в 10:30 часа. Няма да говорим за вътрешнопартийни работи. Това каза червеният депутат Янаки Стоилов, като добави, че оставка на кабинета Орешарски и на Станишев сега няма да бъде обсъждана.

Единият въпрос е какво да се прави, а вторият – кой да го прави. Тези въпроси се обсъждат с различните министри в кабинета. Ще има разговори с ДПС, за да се обсъдят различните варианти, дори за предсрочни избори. Това обаче зависи от някои конкретни задачи. Според мен кабинетът трябва да ускори два големи проекта – да се дадат по-бързо разрешителни за строителство, както и да се сключи споразумение до края на месеца за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” с Westinghouse. От нас зависи, добави Стоилов в сутрешния блок на Нова телевизия.

ДПС притопли отношенията си с ГЕРБ, смята Румен Петков

От няколко месеца АБВ предупреждава за провала, който категорично претърпя управленската политика на кабинета, както и за необходимостт...

Червеният депутат отрече, че е обмисляно Сергей Станишев да поеме правителството. Мисля, че нашите партньори държат силни козове, но бързото им изиграване не винаги е полезно, добави Стоилов. Той мисли, че ГЕРБ ще афишира публично дистанция с ДПС, но зад кулисите ще се договаря по икономически въпроси с Движението за права и свободи. Публично партньорство между двете партии вероятно няма да има и след избори, но това не би пречило на взаимодействие между ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ и опозиционните партии имат интерес това управление да продължи още известно време, особено ако то действа колебливо, за да могат да се трупат негативи и да се използват при избори, каза Стоилов. Той категорично отказа да обсъди дали Михаил Миков или Драгомир Стойнев са достойни да заменят Сергей Станишев начело на БСП. Стоилов добави, че „предполага”, че Станишев сам е избрал Орешарски за премиер.

Позицията на ГЕРБ

Вчера, 5 юни, ДПС предложи лечението на държавата да започне късната есен. ГЕРБ обаче иска да се започне веднага – с оставка на кабинета. Какво анализират БСП десет дена след изборите – не са ли им ясни числата, попита бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева.

БСП ще е най-големият губещ от предсрочни избори, казва Калфин

Ако изборите се проведат до края на годината, най-големият губещ ще бъде БСП, защото тя няма да има възможност да представи нови идеи ...

Ако оставим това управление, ние ще имаме много по-добър резултат на изборите. Това обаче не е национално отговорно, посочи Цачева. Затова избори трябва да има септември - през лятото не може да стане.

Много рано е и е несериозно да говорим за коалиции – независимо с ДПС или не. Ако имаме достатъчна силна подкрепа, можем и сами да управляваме. Иначе – ще видим. След изборите ще има публични и открити консултации пред държавния глава, направи бърз разбор Цачева.

Бойко Борисов ще си поеме политическата отговорност при достатъчно гласове и би станал премиер. А дали Цветанов ще участва в ново правителство - това зависи от много фактори, не ме карайте сега да "раждам нероден Петко".

Само чрез национален вот ще се види кой кого и дали сметките на господин Местан колко ни подкрепят са верни. Но това е валидно за бързи избори – ако ще чакаме, можем да не бързаме особено, посочи Цачева. След избори може да се направи кабинет с определени задачи – фискална политика, здравеопазване. Вчера здравната министърка най-после внесе законопроект и в Здравната комисия я направиха на смях, коментира Цачева.

Бареков: Само на ДПС затваряме твърдо вратата

„България без цензура” иска избори на 26 октомври най-късно. Това е много важно, за да не работи следващото правителство с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com