Столична община може да загуби контрола върху крематориума след кадрови промени

2620
Столична община може да загуби контрола върху крематориума след кадрови промени
Снимка: Gettyimages

Столичният общински съвет прие предложението за отстраняването на двама членове на “София Крематориум” - Янислав Недев и Варо Маниас.

Това ще навреди на интересите на столичани, защото Общината фактически ще бъде отстранена от управлението му. Решенията в Съвета на директорите в смесеното дружество, управляващо единствения крематориум на Балканите, вече ще се взимат от мнозинството от италианска страна.

Общинският съветник от БСП Милка Георгиева заяви, че в момента на мястото на Недев и Маниас ще бъдат вкарани двамата братя Силвано и Никола Уручиоли. Христова посочи, че “Недев е бил единственото препятствие пред апетитите на италианците. Сега Столична община подкрепи практически двамата италианци - братята Силвано и Никола Уручиоли, да влязат в съвета на директорите на дружеството”.

“Интересът на тези хора е да гонят по-висока печалба. Това го показва и тяхното предложение всичко, което е изкарано като приход да бъде разпределено единствено и само като дивидент и да не се заделят никакви средства за инвестиции. Това, което бих могла да очаквам чисто логически е да не се поддържа материално-техническата база и всичко, което се изкара да отива като печалба. Евентуално се отваря и вратата за увеличаване на цените, тъй като такива предложения вече са правени, а те са били стопирани точно поради това, че са нямали мнозинство в съвета на директорите”, заяви Христова.

Според общинския съветник от ГЕРБ Мита Георгиева, която е представителят на Столична община в “Софийски крематориум”, напрежението е щяло да продължи, ако общината не беше гласувала смяната на Янислав Недев и Варо Маниас. “Янислав Недев и Димо Петров не са в състояние да работят, нито пък “Карма” да работят с Янислав Недев. Има напрежение там”, каза Георгиева.

Ако Общинският съвет не беше приел това решение за смяната на двамата, тогава досегашното статукво е щяло да се запази.

Мита Георгиева отхвърли обвиненията, че на практика подкрепа италианската страна. Тя заяви, че нейните са продиктувани единствено от това, че работата не можела да продължи по досегашния начин, защото имало назрели конфликти. Георгиева обясни също, че всяко акционерно дружество по силата на Търговския закон има право да взема решения и тези решения са съобразени с дяловото участие на акционерите. “Карма” имат 80%, Столична община - 20%.

По отношение на работата на Янислав Недев тя каза, че й е трудно да даде оценка. В годините общината му е имала доверие.

“В случая ние сме имали доверие в Недев години наред. Управлявали сме дружеството, били сме доволни от това, което той е решавал в процеса на управление, но в процеса на работа виждаме, че тези конфликти не са в интерес на дружеството и поради тази причина се предлага да се промени състава на директорите, предвид дяловото участие на акционерите. Дали ще бъдат италианци или българи в “Карма” - най-големият дял имат Янислав Недев и Варо Маниас, Силвано Уручиоли има малък процент, имат още по 5-6% други трима адвокати, които също биха могли да влязат в управлението на дружеството, но това е решение на “Карма”, обясни Георгиева.

Тя подчерта, че нашият представител е Димо Петров. “Ние му имаме доверие. В рамките на тези 6 месеца, той работи в неописуеми, тежки условия и то предизвикани в резултат на тези конфликтни проблемни ситуации, които бяха създадени. Вярвам, че Димо Петров ще внесе необходимия баланс и равновесие в управлението на дружеството”, каза Георгиева.

Той посочи, че дивидентът за Общината е бил 200 - 300 хил. лв. за една от предходните години. Според нея дружеството ще реши как да използва това - дали да ги инвестира в обновяване на активите или да ги разпредели между акционерите.

В Добрич ще строят крематориум

Планира се изграждане на крематориум в Добрич. За това има изразен интерес от страна на местни фирми, които се занимават с тъжни обреди...

Какви ще са последиците

Промяната в съвета на директорите /СД/, може да навреди на интересите на Столична община /СО/, предупреждават експертите.

С избирането на двамата братя Урчиуоли в съвета на директорите на практика представителят на СО става фигурант без реални правомощия. Всички решения ще се вземат само от двамата италианци и много лесно ще бъде сменен изпълнителния директор. СО губи възможността да влияе върху вземането на решения от СД. Съгласно устава решенията на СД могат да се вземат от двама от членовете му.

От изключителна важност е и това, че с тази промяна общината може завинаги да загуби възможността да има мнозинство в СД. Такава промяна ще бъде необратима. Доколкото съгласно устава членовете на СД се избират с мнозинство 85 % от представените на ОСА акции, то СО никога няма да може да вкара друг свой представител освен този на когото има право и привилегия по устав.

С гласуването на тези промени единственият крематориум в страната и на Балканския полуостров се подарява на тепсия на италианските акционери и общината се отказва от участие в едно печелившо дружество, чиято дейност има и значимо социално значение. Общината няма да може да влияе по никакъв начин върху цената на кремационната услуга. Досега няколко опита на италианските акционери да увеличат цената на кремацията са парирани благодарение на представителя на СО в СД и вота на Янислав Недев против такова увеличение. Увеличаването на цената на кремацията ще постави под натиск СО с оглед намаляването на гробните места. Така гражданите ще бъдат принудени да заплащат изключително висока цена за тази услуга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика