Съдебната ни система била като в Европа, но европейците не са съгласни

1804
Съдебната ни система била като в Европа, но европейците не са съгласни
Снимка: БГНЕС

Властта, опозицията и партиите пренебрегнаха дискусия, посветена на съдебната реформа и по-точно мнението на бизнеса по нея. Събитието беше организирано от Американската търговска камара в България, Британско-българската бизнес асоциация и Конфиндустрия България, като целта му е да бъде представена позицията на бизнеса за това каква реформа на съдебната система е необходима, за да имаме стабилна и предвидима инвестиционна и бизнес среда.

Впечатление направи, че нито ресорният министър Цецка Цачева, нито вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева, нито главният прокурор Сотир Цацаров, както и нито един депутат от управляващата коалиция не присъстваха на дискусията. Вниманието на медиите обаче привлякоха депутатите от ДПС Хамид Хамид и Йордан Цонев, които дойдоха. Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов също присъстваше.

Именно той стартира дискусията, като заяви, че неотложни служебни ангажименти зад граница са причината нито един представител на кабинета да не присъства. "Неведнъж обаче сме доказали, че реформата в съдебната система е ключова за управлението", каза Проданов.

По думите му доказателства за това са дадени още през 2009 г., когато първото посещение на премиера Бойко Борисов тогава било в Европейската служба за борба с измамите, по-известна като ОЛАФ. "Българската съдебна система в ценностно отношение е част от евроатлантическите позиции, които изповядваме в България", каза той.

"Приоритет за кабинета е приемането на антикорупционния закон, който да обедини законодателството досега и да създаде един общ антикорупционен орган", посочи зам.-министърът. Според него трябва да се предприемат и по-сериозни стъпки за въвеждане на електронно управление. Той обеща, че до 2018 г. страната ни ще успее да изпълни препоръките на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Ще доживеят ли децата съдебната реформа?

В Деня на детето на плочките пред Съдебната палата в София бе организирана акция от художника по съвременно изкуство Ивайло Христов, в ...

По думите на министъра обаче съдебната реформа не трябва да е самоцел, а средство за създаване на по-спокойна обществена среда и за премахване на усещането на безнаказаност в българския народ. "Гражданите всеки ден се сблъскват със съдебната система, затова трябва да се чуе тяхното мнение", категоричен беше той.

По думите му с проблемите на съдебната система не трябва да се прави политика. Според него тези проблеми трябва да се решават системно, не на парче. "Издигането на отделни, революционни идеи, не би могло да доведе до трайни, позитивни резултати", добави той.

Какво значи, всъщност, върховенството на закона, запита в словото си посланикът на Великобритания у нас Емма Хопкинс.

Според нея отговорът е кратък - основата е честността и справедливостта. "Когато върховенството на закона е в добра форма, хората имат доверие в държавата си, бизнесът - също", подчерта тя. По думите ѝ върховенството на закона носи увереност на инвеститорите, което води до инвестиции, а това до подобряване на живота на хората.

"Когато дойдох тук преди 2 години, видях добри начални стъпки - стратегия за съдебна реформа, две поправки на Конституцията, за да се предвижи тази реформа", напомни тя, като уточни, че тези промени са се оказали твърде сложни за прилагане. "Ние още тогава предоставихме някои съвети, с които българската прокуратура може да стане по-ефективна", каза Хопкинс. Тя продължи словото си с думите, че 2017 ще е много важна година за съдебната система у нас - заради избора на нов Висш съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд. 

Поправка, приета от ГЕРБ, РБ и ПФ, осигурила освобождаването на "Наглите"

Законопроект, внесен от правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепяно от Патриотичния фронт е помогнало на двама осъдени за ...

На няколко пъти Хопкинс обърна внимание на проблемите и затрудненията, свързани със съдебната система, които британските фирми у нас усещат. Според нея бавното правосъдие, изнудването извън съдебната зала и замърсената бизнес среда пречат изключително много.

"Съдът не може да реши проблемите бързо, което пречи на завършването на търговски сделки", коментира посланикът и допълни: "Фирмите от Великобритания ни казват, че законодателството се мени твърде често и това усложнява работата с българските им партньори"

Друга сфера, която често създава проблеми е тази с обществените поръчки. Затова Хопкинс препоръчва по-голям контрол над тях. "Необходимо е да се предоставят и електронни услуги", каза още тя и даде за пример себе си - преди седмица подновила британската си шофьорска книжка в България. 

"Всички тук са ангажирани с този проблем, защото съдебната реформа ще бъде от полза не само за бизнеса, но и за цялата среда", посочи в своето изказване и посланикът на Италия у нас Стефано Балди. "Проблемът има и социално-икономически аспекти- не е важно само какво се прави, но и как се възприема реформата и корупционната среда. Тук фокусът трябва да е - как да се промени това възприятие", подчерта той. Балди беше категоричен, че са необходими продължителни усилия, за да има промяна.

"Напредъкът, който България постигна ще продължи, а системата трябва да дава равен достъп на всички, за да има справедливо правосъдие и навременни решения", посочи в изказването си и Мартина Стронг, шарже д`афер на посолството на САЩ в България. "САЩ вече 30 г. работят в България по различни реформи в различни сектори и ще продължим да го правим, всичко, което е важно за бизнеса е важно и за обществото, и за държавата", увери тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика