Кои са първите избрани членове на новия ВСС

6098
Кои са първите избрани членове на новия ВСС
Снимка: БГНЕС

Вчера Общото събрание на прокурорите избра тримата свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес четвъртият от квотата на обвинителите ще стана ясен днес, 5 юни, след теглен жребияй за запълването и на последното място.

В повторния вот на прокурорите в неделя бе приложено правилото за избор на получилите най-много гласове, тъй като при първото гласуване никой не получи необходимите му бюлетини за директно класиране. Така във ВСС влизат Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник , Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас, Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура.

Найденов взе 485 гласа, Кузманов – 481, а Машева – 445. Тримата оформиха първата тройка и при съботното гласуване.

Четвърти се класират с 440 гласа Огнян Дамянов и Ясенка Шигарминова, кято предишния ден получи подкрепата на 442 души. Съгласно регламента днес се изтегли жребий, който определи Дамянов да заеме мястото.

Кои са новите лица във ВСС?

Партиите имат 20 дни да излъчат кандидати за членове на ВСС

Парламентът прие правила за условията и реда за предлагане, изслушване и избор на членове за съдийската и прокурорската колегия на Висш...

Окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, предложен за член на ВСС от 27 прокурори, втори мандат ръководи Пернишката окръжна прокуратура. Завършил е право в Академията на МВР, работил е в РДВР Парник, бил е и следовател, след това влиза в прокуратурата.

Той стана известен в медиите през януари 2012 г. с това, че журналистите го търсиха няколко дни безуспешно за да получат от прокуратурата меродавна информация за случая със свидетеля по отвлчането на 17-годшната Мирослава Николова от Перник - Стойчо Стоев. Той се самоуби в белезници, според информация на МВР, в присъствието на високопоставени шефове на ГДБОП при претърсване на апартамента му.

В концепцията си Найденов написа , че "Никой не търси отговорност на медиите, когато без доказателства съобщават за тромаво правораздаване и корупция, което уронва престижа на съдебната власт."

Обвинителят от Бургаската апелативна прокуратура Георги Кузманов е завършил право в Бургаския свободен университет. Предложен е от 36 колеги.

В концепцията си е написал, че е убеден в "запазване независимостта и функциите на прокуратурата в конституционно определените ѝ граници". На изслушването не му бяха зададени въпроси.

Софтуерът за избор на членове на ВСС не е защитен, твърди Иванов

Софтуерът за избор на членове на Висшия съдебен съвет не е защитен от възможна манипулация отвътре, заяви лидерът на „Да, Българи...

Името на Кузманов влезе в медиите, след като двама бургаски прокурори - Красимира Каталиева и Райко Стоянов, го обвиниха за неправомерно прекратено дело срещу местен чиновник. Двамата настояха да се огласи всичко от проверката на шефа им, разпоредена от главния прокурор Борис Велчев.

На по-горна инстанция решението на Кузманов е било отменено. Самият той призна тогава за намесата си по делото, но заяви, че причината за конфликта с подчинените му била, че им правел забележки.

Даниела Машева е завършила право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", със специализации по европейско право. Предложена е от 27 колеги. Тя е във Върховната касационна прокуратура от началото на 2013 г. Член е на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия.

Била е зам.- министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов от август 2009 г. до края на 2011 г., и е отговаряла за европейското сътрудничество.

В концепцията си казва, че ВСС трябва активно да се ангажира със законодателния процес и да се направи мониторинг на законодателството в областта на наказателното, гражданското и административното право и процес. Относно закриването на съдилища и прокуратури, Машева заявява, че това трябва да се прави с широк обществен дебат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com