Съдът разреши вписване на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"

8450
Съдът разреши вписване на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"
Снимка: ПП "Няма такава държава"

Софийски градски съд разреши вписване на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ в публичния регистър на политическите партии. Решението подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Съдебният състав, с председател съдия Цветанка Бенина, прие, че са изпълнени всички законови изисквания, молбата за регистрация е основателна и процесуално допустима. Символът на партията също не противоречи на нормата на закона, съобщиха от съда. В мотивите си за регистрация на партията съдът заявява, че са спазени всички изисквания.

Политолог: Слави Трифонов има големи шансове за влизане в политиката

“Ако четем последните проучвания виждаме, че партията на Слави Трифонов има най-големи шансове за влизане в парламента. Предполаг...

По делото са представени в оригинал: протокол на Инициативния комитет за учредяване на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ от 27.01.2020г.; учредителна декларация, съдържаща основните принципи и цели на политическата партия; декларации по чл. 11 ЗПП, подписани от учредителите след приемане на учредителната декларация; протокол на Мандатната комисия от 16.02.2020г.; протокол на Учредителното събрание от 16.02.2020г.; списък на членовете на ръководните и контролните органи на партията с посочени три имена и ЕГН на съответно избраните членове; списък на 808 членове - учредители, присъствали на Учредителното събрание от 16.02.2020г., с посочени в него три имена, ЕГН, постоянен адрес и подпис на всеки от тях; Устав на партията, приет на Учредителното събрание от 16.02.2020г., както и проект на същия; списък, съдържащ трите имена, ЕГН, постоянен адрес и подписи на 3058 членове, както и подписани от тях декларации по чл. 11 ЗПП; нотариално заверени образци от подписите на членовете на изпълнителния съвет на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“; нотариално заверена декларация от представляващия и председател на партията – Станислав Тодоров Трифонов, удостоверяваща автентичността на документите; Удостоверение за уникалност на името, издадено от Софийски градски съд; графично изображение на символа на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“.

Трифонов основа партията си през октомври 2019 години, като учредителното събрание се проведе при закрити врати. Месец по-късно сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов внесе документите за регистрацията на партията "Няма такава държава", каквото бе първоначалното име на проекта. През декември обаче, Софийският градски съд отказа да регистрира партията с това наименование. Според съдебния състав, воден от Татяна Костадинова, изразът "няма такава/няма такъв ..." би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. „Съдът заявява, че гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига да не използват обидни изрази. "В настоящия случай сам по себе си изразът "няма такава/такъв" не е обиден, а съчетанието му с "държава" изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", пишеше тогава в решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com