Танева: Категорично риск от спиране на програми на ГЕРБ няма

1013
Танева: Категорично риск от спиране на програми на ГЕРБ няма
Снимка: БГНЕС

Ако някой чувства в себе си експертна немощ за управление и се калкулира политическия риск от спиране на програми, категорично генезиса на този риск не е в двете години на управление на правителството на Бойко Борисов и мандата на ГЕРБ.

Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева по повод твърдения на БСП от по-рано днес, че след две години управление на ГЕРБ България е в задънена улица по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове, предаде Фокус.

„Темпът, с който работихме е 15 пъти по-висок, отколкото е работила Тройната коалиция 2007-2009 година, първите две години от първия програмен период“, заяви тя.

„За Програмата за развитие на селските райони сухите цифри са 38% вече са предоставени на бизнеса, земеделските производители и на общините, тъй като бе отворена последно и мярка 7.2“, обясни Десислава Танева.

По думите й темпът на прилагане, контрактуване, плащане, спрямо първия програмен период, е 15 пъти по-висок. „Когато влязохме в мандат, програмата беше върната с 426 забележки. Бяхме предпоследни по брой бележки е ЕК“, коментира министърът в оставка. „В много кратки срокове променихме програмата и тя бе одобрена“, посочи Десислава Танева и уточни, че през 2016 година по програмата са разплатени малко над 200 млн. лева.

Кънев: ГЕРБ и БСП ще управляват заедно

ГЕРБ и БСП ще управляват заедно, ако след предсрочните парламентарни избори имат нужното мнозинство. Това прогнозира лидерът на ДСБ Рад...

„С темпа, по който са контрактувани договорите, сумата за тях, разплатените средства, сме дори напред в графика по отношение на разплащане“, каза още тя.

Бюджетът на Програмата за морско дело и рибарство за новия програмен период е 113 млн. евро или 222 млн. лева, много хубаво щеше да бъде да са верни цифрите в евро, които са били съобщени няколко часа по-рано, дипълни Танева.

„Периодът, който е първата ни година на отчет, е 2018 година, когато трябва да имаме усвоени 33 млн. лева“, заяви Десислава Танева. „Към момента подадените проекти от рибарски браншове, отворени са общо 5 мерки. Петата мярка ще се затвори на 22 януари и данните, които обявяваме са без тях, са за 24 млн. лева подкрепа“, обясни министърът.

„Предстои отварянето на още 2 мерки. Срокът на изпълнение на договорите е 18 месеца, тоест напълно сме в график по правилото N+3 да отчетем изпълнение в края на 2018 година, такова, каквото трябва“, каза още Десислава Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика