Татяна Дончева: Разгледайте внимателно списъците на Василев

16414
Татяна Дончева: Разгледайте внимателно списъците на Василев
Снимка: БГНЕС

Многократно Димитър Абаджиев и Стоян Мавродиев, председателят на КФН – много многократно. Така бившият депутат на БСП и председател на Движение 21 Татяна Дончева коментира пред Нова телевизия излезлите вчера (14 май) списъци с влиятелни фигури, които са ходили на срещи в офиса на банкера Цветан Василев.

Още хора от списъка, които са направили впечатление на Дончева – Андрей Върбанов, главният секретар на КТ Подкрепа. Петьо Блъсков, Бойко Ноев, Максим Димов – един възлов играч в политическото задкулисие. Многократно Йордан татарски – депутат на ГЕРБ. А Румен Петков ходи при Василев през няколко дни за два-три месеца. Какъв е точно тоя мотокрос, иронизира Дончева. Какъв шампионат бе, всяка седмица, засмя се бившият депутат на БСП.

Хората от "списъка на Василев" отричат да са му слугували

Срещал съм се с всички банкери – с някои в моя кабинет, когато бях председател на Бюджетната комисия, с някои в техните кабинети,...

Милен Велчев, брат му Георги, Николай Малинов – бивш депутат на БСП и движение „Русофили”, за него се говори, че има интерес към ТВ7. Многократни посещения на „известните социолози” Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Направи ми впечатление и името на Стамен Станчев – срещу него имаше процес за шпионаж в Румъния, завършил с присъда. Станчев живее във Виена. Георги Христозов също – бивш шеф на ТЕЦ „Марица Изток” 2 и член на УС БЕХ, Драгомир Стойнев го гласеше за шеф на БЕХ, но заради спрян достъп до класифицирана информация поради присъда за валутна измама преди 1990 година Христозов не зае поста. И Цветан Гунев, бившият подуправител на БНБ, също многократно е посещавал Василев. Гунев сега е във фокуса на прокуратурата заради КТБ.

Бих казала, че списъците трябва да се гледат в перспектива – кой кога е идвал и по това време каква му е била позицията в държата, подчерта Татяна Дончева. Това подсказва как се вземат решения.

Сега кой има интерес да излязат тези имена – Цветан Василев, разбира се, категорична беше Дончева. Това е доста натоварен график, с много късо време за срещи и говори за отношение на раята към падишаха. Явно тези хора са ходили да целуват ръка и да искат нещо, подчерта Дончева.

Картината КТБ

Хампарцумян: Василев да се яви, да каже и да излезе целия в бяло

Работа на г-н Василев е като Георги Димитров пред Лайпцигския съд - да се яви, да каже, лошите да получат наказания и той да излезе цел...

Нека не пропускаме темите за подправените договори, квестори, действия на БНБ за квестурата на КТБ, каза още Дончева. Проблемът на г-н Цонев са очилата, а истинската драма е, че се пише православен в последните години, продължи тя по адрес на Йордан Цонев, който отрече Делян Пеевски да има нещо общо с КТБ. Пеевски и Ирена Кръстева като частни лица не са акционери в КТБ, но това не им пречи да имат контрол чрез подставени лица. КТБ става пирамида не заради кухи операции, а заради реални неща. Когато искате кредит от една банка, тя може да даде заем и без обезпечение. Ако сте богат човек, който явно има достатъчно имущество, не е нужно да има обезпечение – това е световна практика. Какво е правил Цветан Василев – прави нови дружества, за да купуват дълготрайни активи. Но тези дружества нямат история и за да може да действа, кредитите се пишат на фирми с бизнес история. Например на „Дунарит” няма какво да му търсите бизнес история, обясни Дончева.

По отношение на ТВ7 въпросът е бутиков, каза бившият депутат на БСП. Ценността на телевизията не е в камерите. А на Василев трябва да му излезе сметката в банката, да са му добри показателите за пред регулацията, добави политикът.

Има връзкарски договори в КТБ. Според „Биволъ” един от облагодетелстваните е кумът на Йордан Цонев. А Бойко Борисов говори за подправени договори от квестори. Подправеният договор означава сменена дата или сменен подпис. Ако има пренаписан договор или анекс към договор, това не е подправяне, категорична беше Дончева. Според закона, ако имате депозит, можете да си го вземете, ако е до 100 000 евро. Спорът е при преференциален договор на какво нямате право – на 100 000 евра или на нещо друго в рамките на 100 000 евра, подчерта Дончева. Спорът е дали ако лихвата е над средното ниво при депозит от до 100 000 евро, депозантът може да си вземе парите. В закона това не е еднозначно разписано – да не можеш да си вземеш главницата, без лихвата. Сега се тълкува законът, че нищо не може да се вземе, смята Дончева. Нели Кордовска си изтегли парите от КТБ и затова може да се разследва, "да я обесите даже", но Кордовска коректно е тълкувала закона. ГЕРБ разсъждават като провинциални данъчни, които се състезават с други регионални данъчни кой колко може да събере. Тълкуването е – до 100 000 евро Фондът за гарантиране на влоговете в банките трябва да гарантира, независимо от лихва. При фалит се редуцира лихвата до средното ниво, след това се връща главницата плюс това ниво и толкова, заяви Дончева. ФГБВ не е създаден да трупа пари, а да омекоти ударът, който държавата поема при фалит на банка. Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова това не го разбират, хвърли обвинение Дончева. Трябваше да се занимават с големите неща – с „Дунарит”, БТК и т.н., не с малките влогове, добави тя.

За финал Дончева заяви по адрес на КТБ – подгответе се за дълъг мач.

Василев: Разпространеното писмо не е мое

Банкерът Цветан Василев опроверга появилото се преди няколко часа писмо, подписано от него. На личния си сайт той подчерта, че разпрост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com