Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тома Белев става заместник-министър на екологията?

21 декември 2021, 04:00 часа • 7926 прочитания

Изцяло природозащитен екип готви за политическия си кабинет вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов. Той вече е направил пред премиера Кирил Петков предложенията си за заместник-министри, съобщава “24 часа”.

Според информацията в екипа на Сандов ще влязат бившият шеф на природен парк “Витоша” и на сдружението на парковете Тома Белев и председателят на неправителственото сдружение “Балканка” Димитър Куманов.

Белев е известен като един от най-дългогодишните природозащитници в България. Той бе шеф на природен парк “Витоша” в продължение на 13 години. През 2012 г. бе освободен от поста след конфликт с инвеститор в ски зоната на планината. В момента Белев е общински съветник от ДБ в София.

Димитър Куманов пък е основател и активист на неправителствената организация “Балканка” и отявлен привърженик на изграждането на водноелектрически централи по реките. Назначението на двамата природозащитници, както и на останалите заместник-министри в правителството обаче се бави заради проверките им в НАП и ДАНС. Според коалиционното споразумение всеки кандидат за този пост трябва да бъде проверен преди назначението, въпреки че всеки министър е свободен да предложи хора от своята партийна квота.

В понеделник премиерът Кирил Петков освободи заместник-министрите на земеделието, останали от служебния кабинет - Явор Гечев, Крум Неделков и Георги Събев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес