Трайчо Трайков за Плевнелиев: Беше точен в оценките си, но се стремеше да е лоялен към ГЕРБ

1775
Трайчо Трайков за Плевнелиев: Беше точен в оценките си, но се стремеше да е лоялен към ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Това, което аз знам, че решението да ме издигнат за кандидат за президент е взето единодушно. С г-н Лукарски не съм разговорял. Официалната позиция на Реформаторския блок е за подкрепа. Това заяви очертаващият се като окончателен кандидат за президент на РБ Трайчо Трайков.

Той няма врагове, но е интензивно нехаресван от приятелите си, пошегува се бившият икономически и енергиен министър пред Нова телевизия предвид обстановката на „единствно в хаоса” при реформаторите. Разговорът не е напълно приключил, защото предстои Изпълнителен съвет на Реформаторския блок по някое време през следващата седмица, когато всичко ще се реши окончателно. Кой ще е начело на България е много важно, в съдбоносен момент, подчерта Трайков.

Коалицията ГЕРБ - РБ ще продължи и след изборите

Управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок ще продължи съществуването си и след президентските избори. Това е било обсъжда...

Като мотив и като лична мотивация за кандидатурата си Трайков посочи неободимостта да се изкарат на преден план важните теми. Трябва да се каже ясно, че изборът, който България направи преди 20 години, трябва да бъде затвърден, подчерта Трайков, визирайки влизането ни в НАТО и ЕС.

На въпрос относно експертизата му, Трайков отговори, че правомощията на президента са фокусирани във външната политика и националната сигурност. И по двете теми имам експертни мнения, добави той. Трайков заяви, че е важно президентът да е балансьор и да казва „не” на всеки.

Попитан директно дали президентът трябваше да се намеси по случая с Абдуллах Бююк, Трайков отговори, че Плевнелиев „не реагира, но аз реагирах”. Важно е да се спазват докрай законите в страната, които създават усещането на хората за власт. Като цяло президентът Плевнелиев беше доста точен в оценките си, но се стремеше да е лоялен към партията, която го издигна, подчерта Трайков. Той заяви намерение да се продължи съдебната реформа по „по-радикален начин”.

Изборът за президент е мажоритарен. Много често чувам „бихме гласували за Вас, но сме малко”. Хора, не сте малко – опитайте, заяви Трайков. Той призна, че на балотаж най-нормалното нещо би било да има подкрепа за кандидат на ГЕРБ, ако само кандидат на ГЕРБ стигне там. Ще очаквам обаче подкрепа и за мен, ако само аз успея да отида на балотаж, уточни Трайков.

Бойко Борисов: Тези, които ме наричат пощенски гълъб, са идиоти (ВИДЕО)

Не, не се припознавам в ролята на пощенски гълъб. Това само някой идиот може да го каже. Джо Байдън (бел. ред. – американският ви...

С г-н Борисов съм в нормални отношения. Не изговорихме докрай всичко около моето отстраняване при първия кабинет на ГЕРБ, завърши Трайков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика