В София, Варна и Пловдив гласуват с 4 бюлетини на изборите

5658
В София, Варна и Пловдив гласуват с 4 бюлетини на изборите
Снимка: Getty Images/Guliver

С 4 бюлетини ще гласуват жителите на областните градове София, Варна и Пловдив на предстоящите избори за кметове и общински съветници. Бюлетините ще са за кмет на община, за кмет на рйон, за кмет на кметство и за общински съветници.

В изборите за общински съветници ще има преференциален вот, като беше в изборите за народни представители.

11 463 адреса са проверени във връзка с регистрации за изборите

Полицията е проверила 11 463 адреса във връзка с регистрации за предстоящите местни избори. Това става ясно от писмения отговор на ви...

Обсъждахме гласуването с бюлетините и отчитането на преференциалния вот - той ще бъде 7% от общинската избирателна квота, а не от действителните гласове за кандидатската листа, каза Александър Андреев - член и говорител на ЦИК.

Съчетаването на местните избори с евентуален референдум няма да затрудни особено изборната администрация, но ще увеличи нейната работа, каза Андреев. Още е рано да се каже дали ще има референдум, това ще се реши от Народното събрание, каза още Андреев.

На изборите за кметове и общински съветници през октомври ще могат да гласуват хората, които имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес само в България 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите.

Българите, които имат настоящ адрес в Германия, Турция или друга държава, няма да могат да избират представители за местната власт.

Хората, които искат да гласуват по настоящ адрес трябва да го заявят 14 дни преди датата на изборите, разясниха от Централната избирателна комисия.

Атанас Атанасов: И да не мине сега съдебната реформа, не се махаме от властта

Срещата между Реформаторския блок и ДПС беше договорена преди изявлението на Бойко Борисов, в което ни призова за смирение. Реформаторс...

През този месец ЦИК провежда разяснителна кампания в различни населени места. Днес беше първата среща на ЦИК със столичани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика