Вестникът на чешкия премиер: Бабиш не е пращал документи на Борисов за ЧЕЗ

5056
Вестникът на чешкия премиер: Бабиш не е пращал документи на Борисов за ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Чешкият премиер Андрей Бабиш е отказал да изпраща документи относно продажбата на българския бизнес на чешкият енергиен гигант ЧЕЗ на българския си колега Бойко Борисов. Това пише в днешен материал изданието "Лидове новини", което е собственост на Бабиш. Чешката медия обаче уточнява, че Бабиш е провел телефонен разговор с Борисов.

Припомняме, че вчера (27 февруари) Борисов заяви от парламента, че е настоял да получи информация от Бабиш. Тази информация била заведена и в деловодството на българския парламент, по думите на Борисов. В тази информация имало чувствителна информация за банки, затова е засекретена. Точните думи на Борисов от вчера са: "Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил - сега, в момента, в който го получих, дойдох да го засекретим преди да го покажем на хората, защото има банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите – иначе парламентаристите могат да отидат да се запознаят с тях" (бел. ред. - след 03:00 минута).

Румен Радев: В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта (ВИДЕО)

"Зададох въпроси, чух даже закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние...

Припомняме, че днес, 28 февруари, възползвайки се от думите на Борисов, че парламентаристите могат да се запознаят с информацията, депутатите от БСП Жельо Бойчев и Таско Ерменков са направили точно това. Двамата излязоха пред медиите и казаха, че става въпрос за за един лист, без подпис, без печат т.е. реално това не е истински документ. Нищо от тази информация не предполага тази информация да е класифицирана, а в момента е, стана ясно от думите Жельо Бойчев. Когато това стане, ще разберете, че това е подигравка с всички нас, защото няма абсолютно никакво основание да има секретен гриф, добави той.

Нито Бойчев, нито Ерменков коментираха дали съгласно информацията частни български банки участват в сделката. Те обаче казаха, че името на Българската банка за развитие (ББР) е замесено.

Също вчера Борисов заяви, че е говорил с изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев и той бил казал, че имало запитване дали банката е склонна да рефинансира дълг в случай на сделка с ЧЕЗ. Става въпрос за заем, теглен през 2016 година от ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 116 млн. евро. Целта на заема е финансирането на инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България, както и изкупуването на енергийни съоръжения, част от електроразпределителната мрежа, и управлението на оборотния капитал на дружеството.

Парламентарни комисии са поканили Гинка Върбакова да говори за ЧЕЗ, но банки не можело

На съвместното заседание на Комисиите по енергетика и за контрол над службите освен институциите сме поканили и представителя на купува...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика