Властта се сети да преправя закони, след като Христо Бисеров вече не е обект на правосъдие

3061
Властта се сети да преправя закони, след като Христо Бисеров вече не е обект на правосъдие
Снимка: БГНЕС

За да няма случай като този с Христо Бисеров, управляващите в лицето на ГЕРБ се сетиха, че трябва да има законови промени, съобщава сайтът lex.bg.

Промените де факто са две - в Закона за противодействие на корупцията. С първата идеята е да се даде възможност проверката за незаконно придобито имущество, извършвана от КПКОНПИ, да продължава над година и половина. Затова и председателят на парламентарната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов иска следната поправка: "Неспазването на срока за извършване на проверка по чл. 112, ал. 1 не води до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на исковете по ал. 1 и не погасява материалното право на държавата за отнемане на незаконно придобитото имущество". С други думи идеята на предложението е да се направи тълкуване, че срокът от година и половина да се прави проверка всъщност е препоръчителен, а не задължителен. А Данаил Кирилов не вижда в предложението си опасност по този начин да се създаде възможност за безкрайни проверки, на неудобни за властта хора. Като доказателства той сочи, че е предвидено да има дисциплинарна отговорност за неприключила в посоченото от закона време.

АФИС: Корупцията е главна причина за недоверието към институциите

На въпроса според вас нараства, намалява или остава на същото ниво корупцията в България?, през месец декември 58% отговарят, че нараст...

"Имаме готовност да внесем по-детайлен законопроект, в който ще дадем повече възможности на лицата да събират доказателства в тази процедура и ще увеличим срока за подготовката и предявяване на иск за комисията", каза още Кирилов, уверявайки, че всъщност се подготвят по-мащабни промени в Закона за противодействие на корупцията.

Втората промяна е, че започналите по стария антикорупционен закон дела ще се гледат по новия. Затова ще се създаде нова алинея, която ще гласи: „Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизане в сила на присъда, с която подсъдимия е признат за невинен за престъпления, посочени в разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона“. Ще има и преходна разпоредба: „Неприключилите проверки и производства пред съда по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество се довършват по реда на този закон”.

И още

Заради тълкувателното дело на ВКС, КПКОНПИ трябва да оттегли 19 иска за 21 790 660 лв. за отнемане на незаконно придобито имущество. Всичките попадат в хипотезата на случая "Бисеров" - при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за конфискация на имуществото. КПКОНПИ не уточнява за кои точно 19 дела става въпрос.

Съдът все по-често реже КПКОНПИ за дела за незаконно имущество

Увеличава се броят на случаи, при които има основание да се стига до съд заради потенциално незаконно придобито имущество, биват блокир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com