Съдът прекрати делото срещу Христо Бисеров за отнемане на имущество за близо 2 млн. лв.

3855
Съдът прекрати делото срещу Христо Бисеров за отнемане на имущество за близо 2 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Съдът прекрати делото срещу бившия зам. - шеф на ДПС Христо Бисеров за конфискация на имущество за 1 921 000 лева. Решението е взето вчера и е в резултат на тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което казва, че при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за конфискация на имуществото.

Според експертите от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) има достатъчно доказателства, че имотите са от незаконно придобити доходи, но въпреки това нищо няма да бъде отнето от Бисеров.

ДПС: Имаме пълно основание да върнем Бисеров в редиците на партията

Имаме пълно основание да възстановим изцяло членствените права на колегата Христо Бисеров в редиците на ДПС. Това заявяват на страницат...

Припомняме, че през март миналата година в Софийския градски съд (СГС) тръгна процес за конфискация на имущество на Христо Бисеров, доведения му син Ивайло Главинков и съпругата му за близо 2 милиона лева. Бисеров беше обвинен, че през 2012 г. е представил в Сметната палата декларация с невярно съдържание, като не оповестил сметките си в банка в Швейцария.

Той беше обвинен и, че в периода 13. 12. 2012 г. – 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление. Последвали са откриване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/.

Доведеният син на Бисеров - Ивайло Главинков, беше обвинен, че за същия период по банков път е придобил 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление.

Бисеров напусна парламента и ДПС на 3 ноември 2013 година. Тогава не беше оповестено с какви мотиви той излиза от политиката, но стана ясно, че преди да се реши на тази крачка, Бисеров е бил привикан от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. После Бисеров беше оправдан на три инстанции, а от ДПС му възстановиха членството в партията.

ВКС потвърди оправдателната присъда на Христо Бисеров

С решение от 20 декември Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), с което е потвърд...

Бисеров е едно от знаковите лица на Прехода. Той беше депутат в периодите 1991-2000 и 2005-2013 година. Бисеров се изгради като политическа фигура в СДС, където беше известен и с прякора си Сивия кардинал. През 2000 година обаче напусна партията, заедно с друга знакова фигура – Йордан Цонев, известен и като Данчо Ментата, защото публично призова тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. Съответно, заедно с Цонев, Бисеров влезе в редиците на ДПС и отново стана част от парламента.

Не бива да се забравя, че по времето на кабинета Костов именно Христо Бисеров беше човекът, движещ приватизацията в България посредством изградени структури на ключови места в изпълнителната власт и местната администрация – оттук и прякорът му Сивия кардинал.

И още

Заради тълкувателното дело на ВКС, КПКОНПИ трябва да оттегли 19 иска за 21 790 660 лв. за отнемане на незаконно придобито имущество. Всичките попадат в хипотезата на случая "Бисеров" - при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за конфискация на имуществото.

Прокуратурата се отказа от обвинения срещу Бисеров

Прокуратурата иска от Върховния касационен съд (ВКС) да върне на друг състав на Софийския апелативен съд делото срещу бившя заместник-п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Пияна жена, весела къща: Почерпена гражданка чупи витрини в село Топчии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com