ВМРО настоява въпросът за реална интеграция на гетата да стане приоритет

1917
ВМРО настоява въпросът за реална интеграция на гетата да стане приоритет
Снимка: iStock/Guliver

"Преди две години беше изнасилено и убито по особено жесток начин малко момиченце от село Сотиря (бел. ред. - убиецът получи доживотен затвор, а д-р Цветеслава Гълъбова го определи като "примат" - ето и как изглежда той). Едва тогава политическите партии ни чуха, че трябват по-строги закони и променихме НПК в частта, позволяваща сделка и намаляване на присъдата на извършителите на тежки престъпления. Вчера беше изнасилено и убито дете в село Ковачевци. На жълтите павета или пред президентството ли трябва да се случи подобен брутален акт, за да ни чуят останалите политици, че химическата кастрация, особено при подобни случаи не е нехуманен акт, а метод за възпитание и превенция на извратените, маргинализирани субекти?". Това пита в своя официална позиция ВМРО.

От партията поставят "въпроса за реалната интеграция" на "несоциализираната, маргинализирана част" от ромския етнос и казват следното: "И не, не е най-важното да смените изборните правила, за да отстраните неудобен политически противник от секционните комисии. Нито е важно да вкарате лобистки поправки, за да платите цената на политическото си реанимиране. Още по-маловажно е да давате мръсни политически поръчки за очерняне на този и онзи, просто защото го можете. И без Вас, и без нас България е просъществувала над 1300 години. Но едва ли с тези темпове на саморазрушение и политически братоубийства, на които ставаме свидетели днес, ще продължи да ни има като нация в бъдещите десетилетия".

"Няма отново да изброяваме жертвите на жестоки, брутални изнасилвания и убийства, които не само не са прецеденти, а и стават нормална част от статистиката последните години. И в тях не просто са замесени хора от гетата. Ето, че вече те се случват и в циганските махали. Сега искаме да попитаме крещящите защитници на малцинствените права – кого ще защитите при случая в Ковачевци? Жертвата или насилника?", продължават от ВМРО, като посочват, че в случая и жертвата, и насилникът са от ромски произход (бел. ред. - припомняме, че все още съдът не е осъдил никой по случая, той тепърва е разследван и ще влезе в съдебна фаза).

"Лично ние от ВМРО имаме ясна позиция и изчистена линия на политика по отношение на циганите – образование и труд. Това е пътят за тяхната интеграция. Това обаче няма да стане с галене по главата – правила и строга и твърда държавна политика са нужни. В противен случай до 20 години България ще се превърне в гетото на Европа и подобни скандални случаи ще са ежедневие", пише в позицията на "воеводите". ВМРО казва и, че още в първите дни на 46-ото Народно събрание ще внесе и ще настоява за спешното приемане на Концепцията за интеграция на ромите, която Красимир Каракачанов внесе в миналия Министерски съвет. "Ще настояваме и за сериозен обществен дебат, относно химическата кастрация при подобни сексуални престъпления, особено касаещи посегателства над деца", добавят от партията.

ВМРО подчертава, че е време "новите" и "старите" да се огледат "в какво гето се превръща България". Партията не желае този въпрос да бъде изместван от "популяризирането на гей паради" и "разпространението" на филми като "Змия", част от "София прайд филм фест", който за ВМРО е "педофилски". Филмът е късометражен, македонски и още не е излъчван в България.

"Филмът е показан на повече от 30 фестивала по света до момента, от които някои специално за деца и младежи. Една от осемте награди за филма, и то за "НАЙ–ДОБЪР ФИЛМ", е именно от фестивала "Петит План" в Гърция, който е изцяло с тематичен фокус върху децата и младежите. Досега навсякъде филмът е приет като една сърдечна и човечна история, подходяща за гледане, както от възрастни, така и от деца. Сега, преди премиерата в България, за първи път се сблъскваме с такава реакция и то още преди филма да бъде видян", коментира пред "Днес.бг" програмният директор на Дома на киното и артистичен директор на "София прайд филм фест" Христо Христозов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика