ВМРО с призив към МВнР да реагира на твърдението, че българите са сърби

1268
ВМРО с призив към МВнР да реагира на твърдението, че българите са сърби
Снимка: БГНЕС

"Българите не сме сърби! Спрете с евтините проруски провокации! МВнР трябва да отговори", се посочва в позиция на ВМРО срещу поредната напълно недопустима ситуация, дошла от западната ни съседка, а именно, че българите са сърби.

ОЩЕ: Сръбският СЕМ: Българите са чистокръвни сърби, няма български език

От партията уточняват, че коментарът идва не от обикновен човек в някоя социална мрежа, а от Милорад Вукашинович, заместник-председател на Съвета за регулиране на електронните медии в Сърбия, който е направил провокативния коментар.

Може да го  гледате ТУК. 

От ВМРО обръщат внимание, че събеседникът му се съгласява и добавя, че българи и български език не съществуват, като припомня и отколешните сръбски небивалици за наличието на някаква отделна шопска народност – по-близка до сръбската, отколкото до българската. Според партията звучат забавните балкански щуротии за това чия е шопската салата и т.н. Те смятат, че цялото участие на Вукашинович е изпълнено с проруски бълнувания за прекрояване на границите на Балканите и сръбски излаз на адриатическия бряг, а Западът е показан като колонизатор. 

От партията призовават българското външно министерство за реакция, тъй като според тях в случая очевидно става дума за низ от изявления на официален представител.

"При това, представител, чиято длъжност е да съблюдава медийната среда, информацията и културата. От показания тук малък откъс може да се съди що за медийна среда има всъщност в днешна Сърбия. Абсурдно е публиката да слуша подобни теории, но истината е, че още от великосръбското „Начертание“ на Илия Гарашанин от средата на деветнайсетия век, Сърбия пропагандира асимилаторска политика спрямо българите. Плодовете на тази политика в Македония, например, са видими ясно днес. А нейното вдъхновение очевидно не идва от запад – както ясно личи и в думите на въпросния Вукашинович. Това е важно напомняне и към нашите западни партньори, които продължават да легитимират просръбски, а всъщност проруски, политики в Скопие. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Ако това беше просто поредният екзотичен говорител по маргинални телевизии с конспиративни теории, нямаше да е проблем. Но тук имаме официален представител. Пък, ако тези хора сериозно са се замислили дали шопите са по-близки до сърби или до българи, добре е може би да си припомнят за делото на желязната шопска дивизия. В Първата световна война, например, тази дивизия бързо успява да върне шопски и торлашки земи и в днешна Сърбия. Защото населението там още говори за западни български покрайнини и знаково нарича единия приток на Морава Българска Морава. Та, ако ще се връщаме в историята, и ние можем. Но нали уж Сърбия иска не да се връща в историята, а да влиза в Европейския съюз. Изявления като това на Вукашинович няма да помогнат. Време е България да предяви ясно своите условия по европейския път на Сърбия. Ако Белград въобще ще върви по европейски път", се посочва още в позицията на ВМРО. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика