ВСС отстрани председателя на СГС единодушно

19881
ВСС отстрани председателя на СГС единодушно
Снимка: бгнес

Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева от длъжността председател и от длъжността съдия, предаде БГНЕС.

След разглеждане на писмено становище, изпратено от съдия Янева и явно гласуване, магистратите решиха председателят на СГС да бъде отстранен до приключване на съдебното производство срещу нея.

Дебатът между членовете на ВСС бе в посока на това дали Янева да бъде отстранена само от длъжността на съдия или и в качеството си на председател на Софийския градски съд (СГС).

"Смущава ме това, че се предлага временно отстраняване и като съдия, и като председател, дотолкова, доколкото деянието в досъдебното производство би могло да извърши само в качеството на председател", заяви членът на ВСС Юлияна Колева. "Не мога да си представя хипотеза, в която двете качества ще бъдат разграничени. Няма вариант, при който това да се случи. Що се отнася до това, че действително в конкретния случай ВВС трябва да вземе решение след не малка информираност затова дали наистина се налага отстраняване, тук сме изправени пред още една трудност, защото имаме документи с гриф за сигурност", репликира главният прокурор Сотир Цацаров. "Законът не прави хипотеза за позицията, която даден магистрат заема", аргументира се друг член на ВСС Румен Боев.

Стана и ясно, че искането за използване на СРС от отстранения от длъжност председател на СГС Владимира Янева не е подробно мотивирано. Според главния прокурор Сотир Цацаров става дума за това да се подслушват лица, които неправомерно са влизали в информационните масиви на МВР с цел да манипулират информацията. По-рано днес главният прокурор обясни, че в случая участва и лице, което първоначално е работело в дирекция "Сигурност" в МВР, а към днешна дата в ДАНС. Запитан дали ще поиска и неговото отстраняване, Цацаров заяви, че това не е необходимо, защото след уведомлението за образуване на досъдебно производство допускът на лицето до класифицирана информация автоматично е спрян.

Владимира Янева не уважи ВСС и е на път да бъде освободена от поста си

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева, чието отстраняване беше поискано тази сутрин от главния прокурор Сотир Ц...

Цацаров повтори, че при Янева става дума за документни престъпления и престъпления по чл. 284 "в" от НК за противозаконно прилагане на СРС. Цацаров поясни, че и към момента продължават разпитите по случая, както и изземването на техника. На въпрос защо след като е известно, че Янева е виновна за СРС-тата, няма нито един обвиняем, привлечен по производството, Цацаров отговори, че няма значение дали ще има обвинени сега или след 2-3 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика