ВСС отстрани временно Веселин Пенгезов и Петър Петров

15864
ВСС отстрани временно Веселин Пенгезов и Петър Петров
Снимка: БГНЕС

ВСС отстрани временно председателя на Софийският апелативен съд Веселин Пенгезов до приключване на наказателното производство срещу него, предаде БГНЕС.

Главния прокурор Сотир Цацаров внесе искане за временно отстраняване от длъжност, след като Пенгезов стана обвиняем.

От 20 гласували кадровици "за" бяха 16, 1 беше против, а 3 се въздържаха.

Освен Пенгезов, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) взеха решение за временно отстраняване и на Петър Петков от поста съдия-председател на Военно-апелативния съд. Решението за отстраняване на Петков беше взето с 16 гласа „за”, 0 „против”, 4 „въздържали се”.

Историята

През 2008 година председателстваният от Веселин Пенгезов Военноапелативен съд печели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Той е на стойност 730 хил. лв. (реално усвоените средства са с 200 хил. лв. по-малко). Основната част от тях (402 хил. лв.) отиват за "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища".

ВСС ще гледа искане за временно отстраняване от длъжност на Веселин Пенгезов

Висшият съдебен съвет ще разглежда на редовното си заседание искане от главния прокурор за временно отстраняване от длъжност на Веселин...

Обвинението срещу съдия Пенгезов, който е председател на Софийския апелативен съд и срещу съдия Петков е за длъжностно присвояване по проекта за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен. Според прокуратурата това е станало със знанието на Мария Дивизиева, която по това време е заместник-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет" и е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица. Взето е решение двата големи договора, свързани с проектирането (182 хил. лв.) и изграждането (220 хил. лв) на софтуера, да бъдат разбити на девет малки, чиято стойност е под 50 хил. лв. По този начин изпълнител може да се избере само със събирането на три оферти и да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки. Последваха изказвания на Николай Василев и на Сергей Станишев в защита на Дивизиева.

След като напуска МДААР и ОПАК, Мария Дивизиева става управляващ директор на "Експат груп", част от финансовата група "Експат капитал", в която и сега изпълнителен директор и член на съвета на директорите е бившият началник на Дивизиева - министърът на държавната администрация в тройната коалиция  Николай Василев. През 2008 година в групата "Експат капитал" е учредено дружеството "Експат бета", като акции при учредяването записват и две фирми, които са изпълнявали поръчки, финансирани по ОПАК по времето, когато Николай Василев е бил министър. Сред тях е "Актив груп" на Моника Йосифова-Станишева.

Според ГЕРБ Дивизиева трябва да бъде незабавно освободена, тъй като заради случая "Пенгезов" и обвинението срещу нея й се забранява достъп до класифицирана информация. Това пречи на работата на България със съюзниците от НАТО, тъй като в нейния процес се гледат и документи с гриф "Строго секретно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика