ВСС реши да не се захваща с Лозан Панов

4392
ВСС реши да не се захваща с Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията прекратява преписката по случая и не извършва проверка по нея. Това каза председателят й Ясен Тодоров, който представи решението й по казуса с речта на председателя на ВКС Лозан Панов, предаде  БГНЕС.

Тодоров посочи, че по време на дебата голяма част от членовете на етичната комисия, включително и самият той, са изразили несъгласие с част от тезите, които председателят на ВКС излага в тази своя реч, но приемат, че те са израз на неговото вътрешно убеждение и че не следва свободата на словото да бъде ограничавана по какъвто и да е начин. Става въпрос за речта на Панов по време на честването на 135-годишнината на ВКС, станала известна като "Не на страха".

Захариева не иска срещу Панов да се образува дисциплинарно производство

Правосъдният министър Екатерина Захариев изрази надежда етичната комисия на Висшия съдебен съвет да приключи позитивно обсъждането на с...

Един от членовете на етичната комисия - Галина Карагьозова, е предложила в решението да се запише, че няма извършено нарушение на Етичния кодекс, но с 8 на 1 гласа е прието, че преписката просто трябва да се прекрати.

Малко преди това правосъдният министър Екатерина Захариева изрази надежда, че етичната комисия ще приключи "позитивно" обсъждането на сигнала срещу Панов, пише "Правен свят". Позитивно" според нея означава да не се стига до образуването на дисциплинарно производство, защото по думите ѝ дори и магистратите имат право свободно да изразяват своята гражданска позиция.

Сигналът срещу Панов беше подаден от организацията "План Б". В него се казва, че Панов прави политически изказвания, с което нарушава кодекса за етично поведение на магистратите. "План Б" се появи на сцената в края на лятото на миналата година, точно преди да бъде постигнат "историческия компромис" за съдебната реформа. Тогава 14-годишни хлапета протестираха срещу Христо Иванов. Лидер на организацията е Любена Павлова, а по времето на контрапротестите срещу Иванов тя заплаши "Дневник", че ще ги съди, защото показали клип как се плащат по 20 лева на присъстващите на протеста на "План Б".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика