ВСС ще се търси половин милион лева от държавата - за сгради

862
ВСС ще се търси половин милион лева от държавата - за сгради
Снимка: БГНЕС

Половин милион лева са изчезнали незнайко как при прехвърлянето на средствата за строителство и ремонт на съдебните сгради от Министерството на правосъдието към Висшия съдебен съвет (ВСС). Това обяви на днешното заседание на пленума председателят на Комисията за управление на собствеността Михаил Кожарев. Дневният ред предвиждаше да бъде одобрена инвестиционната програма за сградите до края на годината и тяхното застраховане.

Кожарев обясни, че на 30 юни Министерският съвет е решил по бюджета на ВСС да бъдат прехвърлени 6 867 554 лв. След приспадане на такси, данъци и др. трябвало да пристигнат малко над 5,8 млн. лева, но реално постъпили 5,3 млн. лева. Той се закани да бъде извършена проверка къде са останалите половин милион лева, пише "Правен свят".

Емилия Русинова е новият градски прокурор на София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Емилия Русинова за градски прокурор на София. За Русинова гласуваха 8 от членовете...

Не такава обаче е версията на правосъдното министерство. От там казват следното: "С Постановление на Министерския съвет от 30 юни 2016 г. на Висшия съдебен съвет са отпуснати 6 867 554 лева. От тях само 5 344 078 лв. са за капиталови разходи. 1 088 658 лв. са за текущи разходи и издръжка, 396 058 лв. са за данъци, такси и административни разходи. Има и няколко по-малки суми, които са по други пера. Всички тези суми са намалени от разходната част на бюджета на Министерството на правосъдието, Министерството на финансите ги дава на ВСС. Всъщност от самото начало от тези 6,8 млн. лева за капиталови разходи са предвидени 5,3 млн. лв."

На заседанието на ВСС днес бяха отправени критики към Министерството на правосъдието във връзка със съдебните сгради. То бе обвинено, че от 2009 г. насам залагало определени суми в бюджета си за инвестиции в съдебни здания, но така и не ги изпълнявало. И така всяка година.

Същевременно днес бяха отпуснати 64 563 лева за освежаване на сградата на Националния институт на правосъдието. След гласуването Галина Карагьозова попита Комисията за управление на собствеността дали ще бъдат изготвени критерии за това коя от ремонтните дейности по съдебните сгради е с приоритет и защо едно здание се предпочита пред друго. Кожарев заяви, че вече се работи по критериите. Дори бил изготвен доклад за развитието на основни и текущи ремонти в съдебните палати. Било изпратено писмо до всички административни ръководители да предоставят мотивирани искания за ремонт, който после ще бъдат анализирани и обобщавани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика