ВСС съвсем затъна, пак не зае позиция за доклада на ЕК

3843
ВСС съвсем затъна, пак не зае позиция за доклада на ЕК
Снимка: БГНЕС

И липсата на позиция е позиция - на този принцип Висшият съдебен съвет (ВСС) видя доклада на Европейската комисия относно борбата с корупцията и съдебната власт. В него точно ВСС е главен герой - с неособено ласкава оценка.

Дебатите във ВСС продължиха четири часа и накрая беше решено обща позиция да бъде гласувана след седмица - на 11 февруари. Само Калин Калпакчиев предложи да се възобнови проверката по случая "Яневагейт" и да се проверява съдържанието на записите от разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова. Той настоя и прокуратурата да се отчете пред Съвета за периода 2013 - 2015 година, което засега не е направено. ВСС обаче дори не обсъди предложението, като разговорът тръгна в посока "по принцип", коментират в. "Сега" и "Правен свят".

Във ВСС смятат, че докладът на ЕК е пропуснал положителни неща

Не бива да ни учудва, че не всичко положително е маркирано в доклада на ЕК. Това каза Соня Найденова, член на ВСС по време на заседание...

Основен виновник за лошата оценка на ЕК относно ВСС е Христо Иванов, по думите на Румен Боев. За Светла Петкова пък виновни са законите, които ВСС не създава, а само следва. Двамата с Боев посочиха Закона за съдебната власт (ЗСВ) като пречка пред доброто правосъдие. Ако ЗСВ бил наред и ЕК щяла да оцени съдебната ни система по-добре, каза Петкова.

Надълго и нашироко председателят на Дисциплинарната комисия на ВСС Галя Георгиева обясни как е имало проверка на ВСС в Софийския градски съд, а после са последвали дисциплинарни производства срещу съдии. Тя не виждала нищо лошо в това председателят на ВКС да предложи някого за наказание, а не петима членове на съвета, защото и той имал това право по закон. Цитира и осем предложения на Панов и спомена пет на Христо Иванов, две от които срещу Румяна Ченалова и Ивайло Родопски заради синдици, които били в ресора на МП.

Всъщност в доклада на ЕК се отбелязва нежеланието на членове на съвета да предложат хора от старото ръководство на СГС за дисциплинарни наказания. Това стори правосъдният министър по онова време, а в един от случаите Христо Иванов беше подкрепен и от Лозан Панов.

"Медиите си позволяват да отделят внимание на дисциплинарното уволнение на Ченалова. Медиите ни предоставят ежедневни срещи с Ченалова. Това е безпрецедентен случай, в който се обръща такова внимание на един уволнен съдия", възмути се Галя Георгиева.

Прокурорите обвиниха ВСС, че не защитава интересите на магистратите заради скъпа застраховка

През декември миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) е сключил изключително неизгоден за магистратите и служителите договор за зас...

От заседанието отсъстваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров. Отсъствието на Цацаров беше коментирано от Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика (ИПИ) със следните думи: "Действията на главния прокурор, публичните му изказвания, критиките към съдии и журналисти, което е ограничаване на свободата на словото, към депутати, което също ограничава тяхната свобода - той е основен участник във всички скандали. Фигурата на главния прокурор също е компрометирана и се надявам да последва примера на румънския главен прокурор и да остави обществото да прави сериозна съдебна реформа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика