Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско

4608
Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско
Снимка: БГНЕС

Във възможно най-кратък срок да има ОВОС при инвестиционно намерение за втора кабинкова линия на Банско. Това е една добра новина за всички скиори. Какъвто и инвестиционен проект да има, ще мине през цялото екозаконодателство – ОВОС, екооценка, оценка за съвместимост. Тези процедури ще кажат как вторият кабинков лифт ще трябва да бъде компенсиран в останалата част от Национален парк "Пирин". Това обяви екоминистърът Нено Димов след днешното редовно заседание на правителството.

По думите на Димов, "мнозинството" искало да има втори лифт. Той уточни, че още няма инвестиционни намерения за втора кабинкова линия. На въпрос дали ни чака бъдеща санкция от ЕК, Димов отвърна, че "на този етап не считаме, че има процедура" и добави, че "все още спазваме европейското законодателство". От думите на екоминистъра излезе, че трябва да има конкретни инвестиционни проекти, за да се говори за евентуални наказателни процедури от страна на ЕК.

Кметът на Банско: Природозащитниците искат да затрият курорта

Природозащитниците искат да затрият курорта Банско. Това заяви кметът на града Георги Икономов по време на протеста на жителите на Банс...

Всъщност се оказа, че Димов е внесъл две точки що се отнася до Банско и Национален парк "Пирин". Първата точка касае изменението на Плана за управление на парк "Пирин", като там е предвидено разширение на ски зоната, но можело да се строи само спортна инфраструктура, а засега нямало инвестиционни намерения. Припомняме, че на 22 декември изтече последният срок за внасяне на становища по Плана за управление на парка. Втората точка всъщност касае втория лифт на Банско - ако бъде направено инвестиционно предложение, да може то максимално бързо да бъде одобрено, съгласно всички изисквания на закона.

"Искам да благодаря на премиера Борисов, тази точка за лифта, доколкото имам информация, е внесена по негово настояване. Надяваме се да нарушим старата поговорка "вода газим, жадни ходим", добави вицепремиерът Валери Симеонов. "И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите", каза още Симеонов.

Задружна дружина планина повдига, включи се и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който уточни, че "единият протест е от 50 души, пред Министерския съвет, а другият - от 1500 души, в Банско". Според него, в Европа са създадени условия за развитие на туризма в планинските региони, а в България тези региони били най-бедни. Затова, с днешното решение на правителството се давало възможност за развитие на Югозападна България, както и се поставят основите на цялостна концепция за развитие на туризма, стана ясно от думите на Каракачанов.

Днес беше обсъждано и възстановяването и на главния лифт във Витоша, възложено е на министър Кралев тази задача, сервира още една новина вицепремиерът Симеонов. Тя беше потвърдена от Кралев, който каза следното: "Взехме решение за възстановяване на държавното спортно съоръжение "Заека" на Витоша".

Нено Димов внесе в МС извънредната точка за Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е внесъл като извънредна точка на правителственото заседание предложението да се разгл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com