Въпрос: Представила ли е неверни данни за образованието си Мария Габриел?

28645
Въпрос: Представила ли е неверни данни за образованието си Мария Габриел?
Снимка: БГНЕС

Представила ли е кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел невярна информация относно образованието си още преди да стане евродепутат? Този въпрос беше повдигнат от главния редактор на разследващата медия BIRD.BG Атанас Чобанов и от гражданско сдружение БОЕЦ.

Във видео, в което преди 13 години Габриел (тогава още с фамилия Неделчева) представя визитката си като кандидат за евродепутат от ГЕРБ, тя казва: "По образование съм доктор на политическите науки и в момента работя като научен изследовател в Института по политически науки – Бордо, Франция, и Института по европейски науки в Брюксел".

Политолози смятат, че Мария Габриел може да стане премиер

Политологът доц. Стойчо Стойчев заяви, че проблемът е политическата подкрепа, която може да застане зад Мария Габриел като потенциал пр...

Само че в официалната ѝ визитка, която може да бъде открита на сайта на Европейската комисия, никъде не се споменава, че настоящият еврокомисар по иновациите, науката и културата има докторска степен. Във визитката ѝ, разпространена от ГЕРБ след номинацията ѝ за премиер, също липсва такава информация.

В официалното CV на Габриел на сайта на ЕК се посочва, че тя има сертификат по политически науки от Института по политически науки в Бордо (2001-2002 г.), както и магистърска степен по специалност "Сравнителна политика и международни отношения" в Академия по политически науки, Бордо (2002-2003 г.).

В периода 2004-2007 г. Мария Габриел е временен преподавател и научен сътрудник в Института по политически науки в Бордо, а от 2004 до 2008 г. – асистент научен изследовател там. След това започва кариерата ѝ в ЕП като зам.-председател на ЕНП-Жени, преди да се издигне до еврокомисар.

Стоил Цицелков: Мария Габриел е стратегически ход на предварителна уговорка (ВИДЕО)

Българският еврокомисар Мария Габриел е предложението на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Лидерът на партията обяви това днес от трибу...

Визитката на Габриел, разпратена до медиите от ГЕРБ, гласи, че през 1997 г. тя завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон", Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

Къде е докторската ѝ степен? Този въпрос Атанас Чобанов от BIRD.BG изпраща до Института в Бордо и, по думите му, получава отговор от Доминик Дарбон – професор по политически науки във френското висше учебно заведение. Отговорът му гласи: "Тя има следдипломна квалификация по политически науки от Университета в Бордо 4, но не и магистърска степен от Института по политически науки. Тя няма докторска степен по политически науки от нашия университет или от нашия Институт за политически науки в Бордо".

Тя наистина е била временен преподавател и научен сътрудник, пише проф. Дарбон – "макар и за малко по-кратък период от време, отколкото е посочено". Но не е била преподавател в докторантското училище по политически науки, тъй като това училище не дава курсове, обяснява професорът.

През 2009 г. Мария Габриел става член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ. Три години по-късно вече е вицепрезидент на ЕНП-Жени, а от 2019 г. насам е и вицепрезидент на Европейската народна партия. През 2017 г. Габриел за първи път стана член на Европейската комисия, като получи ресор иновации, наука и култура.

Поздравления от Европа за номинацията на Мария Габриел за премиер

След като Бойко Борисов обяви, че Мария Габриел официално ще е кандидат-премиерът на ГЕРБ с първия мандат, от Брюксел дойдоха много пол...

ОЩЕ: Мария Габриел посочи управленските си приоритети: Иска освобождаването на Гешев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика