Възможно ли е работещо правителство с 65 депутати?

8287
Възможно ли е работещо правителство с 65 депутати?
Снимка: БГНЕС

Възожно ли е "Има такъв народ" да направи работещо правителство само със своите 65 депутати? Напълно е възможно. От "Има такъв народ" обаче трябва да убедят останалите партии ако не да ги подкрепят, то поне да не гласуват против тях.

В чл. 84, точки 1, 2 и 6 от Конституцията е записано, че Народното събрание приема, изменя, допълва и отменя законите, приема държавния бюджет и отчета за изпълнението му, избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя.

Ето защо "Зелено движение" от ДБ няма да подкрепят проектокабинета на ИТН

Момчил Даскалов, член на Националния съвет на Зелено движение, споделя аргументите си защо не подкрепя проектокабинета на Слави Трифоно...

За всички тези действия не са необходими 121 депутати. Достатъчно е само да има кворум и в подкрепа на тези действия да гласуват повечето депутати от тези, които присъстват в залата.

Това означава, че "Има такъв народ" с нейните 65 депутати спокойно може да избере правителство, да приема каквито си иска решения и закони ако единствените, които гласуват против, са ГЕРБ-СДС с техните 63 депутати. Необходимото условие е останалите да не гласуват. Правителството на "Има такъв народ" би могло да си работи съвсем спокойно до мига, в който срещу него не се съберат 121 депутати.

Според чл. 89, ал 1. една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет. Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. Това означава, че ако ГЕРБ-СДС внесат вот на недоверие те ще трябва да съберат 121 гласа, за да свалят кабинета. А ГЕРБ, както е известно, е в пълна политическа изолация.

Правителство с 65 депутати обаче дава доста голяма власт на президента, що се отнася до законодателната дейност. Според чл. 101, ал.1 и 2 президентът може мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано. Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. Това означава, че ако президентът наложи вето на даден закон, то от "Има такъв народ" ще трябва да съберат 121 гласа, за да го приемат повторно и да отхвърлят ветото.

До къде стигнаха преговорите?

Подкрепата на БСП за кабинет на ИТН зависи от ДБ и ИБГНИ

Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на ИТН. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от по...

Броени дни преди гласуването на проектоправителството на "Има такъв народ", което се очаква да се случи на редовното заседание на Народното събрание идната сряда, подкрепата виси на все по-тънък косъм. От левицата дадоха днес да се разбере, че окончтелната позиция на партията ще зависи и от решенията на потенциалните партньори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" От ИБГНИ пък настояват за още персонални промени в така предложения кабинет. Заявяват, че няма да участват в "математиката" със свалянето на кворума и че групата няма да се разцепва - ще гласува монолитно. Вчера "зелените" в състава на дясната коалиция бяха категорични - няма да дадат своите 4 гласа "за". Останалите (ДСБ и "Да, България") тепърва решават, но нагласите са по-скоро "против".

Днес в предаването "Неделя 150" по БНР гостуваха депутатите от левицата и ИБГНИ - Стоян Мирчев и Николай Хаджигенов, за да разяснят моментната картина според формациите, които представляват.

Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на ИТН. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на ДБ и ИБГНИ, обяви Мирчев. Според него от значение ще бъде ще има ли разговори между ИТН и останалите две партии – ДБ и ИБГНИ. "Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически", обоснова се той.

Досега от левицата поставяха условие само за включване на приоритетите й в общите на евентуалното правителство, както и за парафирано споразумение. Това изявление на Мирчев на практика оставя вратичка за неподкрепа, обоснована с липсата на такава и от останалите т.нар. партии на протеста

Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, подчерта Мирчев. Той обаче направи своеобразен призив към ДБ и ИБГНИ, с елемент на критика - важни са политиките, а не личностите:

Бабикян: Забулени булки не купуваме

Хората искат яснота, ние също искаме яснота - споразумение, още го очакваме. Трябва да се спазят елементарни изисквания в политикат, на...

"Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места."

В отговор на въпрос за изкуствено сваляне на кворума и дали правителството на ИТН може да мине само с подкрепата на гласовете от БСП той заяви: "Ние в такива театри не искаме да участваме. Това не би било честно към българския избирател".

Типично остър в изказа си бе Николай Хаджигенов:

"Ако някой ще създаде собствена диктатура, не бих участвал в такова нещо. Опитват се силово да налагат на всички, хвърляйки обвинения ако няма правителство, вината ще е ваша" - заяви по адрес на ИТН той.

"Такова силово налагане тип ГЕРБ, тип БСП в най-силните им години – ние сме единствени, непобедими и безсмъртни и ще направим каквото ние си решим, защото така сме си решили, най-малкото това го ядохме последните 20 години с ГЕРБ. Каква е разликата? Ще си направим собствен ГЕРБ.", допълни. По думите му аргументът на левицата, че ако сега няма правителство, нови избори може да върнат ГЕРБ на власт, адвокатът посочи:

Кандидатът на ИТН за финансов министър: Ако не ни подкрепят, отиваме на нови избори

„В нашата партия всичко се случва практично и бях предложен за министър след края на първия проектокабинет“. Това заяви ном...

Хджигенов разкритикува кадровата политика на партията на Трифонов - най-вече по адрес на предложения за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев. Срещу него има сигнали за плагиатство, а Хаджигенов добви и членство в масонска ложа заедно с бившия главен прокурор, оглавил впоследствие антикорупционната комисия - Сотир Цацаров. Адвокатът подхвърли иронично, че Илиев навярно е влизал в МВР само, за да си вземе личната карта и добави, че на такава позиция трябва човек като сегашния министър Бойко Рашков.

"Три неща имат значение – какво ще се прави, как ще се прави и кой ще го прави. И като опрем до кой ще го прави и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци оттам. Предложението за министър на правосъдието е точно толкова потресаващо", изрази мнение Хаджигенов и за Иво Атанасов.

"Малко ме напряга идеята имунолог за министър на образованието. Напряга ме до степен да не разбирам. Сигурно има някаква сериозна причина. Явно ми убягва" - допълни по адрес на Велислава Петрова, предложена за образователен министър.

Той отново заяви готовността на групата да гласува заедно. И допълни, че тя няма да участва в сваляне на кворума или в тайно заседание, на каквото може да се гласува правителство:

"Не мисля, че ще правим такива еквилибристики. Не ги намирам за коректни. Не сме в парламента, за да се въртим с гръб срещу вятъра. При всички положения ще гласуваме. Как – ще решим". Според него все още има време ИТН да размисли, да седне на масата на преговорите и да смени нежеланите персони в проекта си за кабинет. Времето е на практика до гласуването.

Хаджигенов: Има шанс да подкрепим кабинета на ИТН, искаме споразумение

От "Има такъв народ" ни показаха мултимедийна презентация, с по два реда за всеки кандидат, изгледахме я и си тръгнахме. Така коментира...

"Политическата криза, с която всички плашат, е нещо хубаво, защото ще помогне да се изчистим от тази шлака", заяви в закоючение Хаджигенов. - "И може би ще позволи на някои да пораснат политически."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика