Захариева с по-умерен тон към Сърбия заради професор, който нарича българите зверове

5446
Захариева с по-умерен тон към Сърбия заради професор, който нарича българите зверове
Снимка: МВнР

Българите са изкормвали деца в утробите на бременни жени и после са изгаряни. Тази реплика на проф Драган Симеунович и отношенията между България и Сърбия коментира външният ни министър Екатерина Захариева.

Кое е вярно – официалните заявки или такива изказвания? Сръбският посланик е коментирал, че Симеунович не ръководи правителствена структура – а информацията е, че той ръководи Правителствена агенция за национална сигурност на Сърбия. Но сръбският посланик отрича и казва, че академията била към Университета в Белград.

Вучич: Нямам сметки чужда банка, карам старата Шкода на брат ми

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви днес, че се сформира Комисия за проверка на произхода на собствеността и поиска той да бъд...

„Сами разбирате, че на Балканите постоянно ври и кипи, трябва малко повече сътрудничество, добросъседство”, каза Захариева пред Нова телевизия. Симеунович направи уточнение, че не всички българи били такива, но не е сериозно, добави тя.

„Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата”, каза преди няколко дни Симеунович в телевизионно интервю. Според него, “България продължава да претендира за територии в Сърбия до град Крушевац и обвинявала Сърбия за извършен геноцид срещу българите през Средновековието”.

В интервюто той нарече “голям сръбски герой Коста Печанац”, който избива десетки цивилни българи в Босилеград. На 15 май 1917 година сръбска паравоенна чета от 200 души, командвана от поручик Коста Милованович Печанац, нахлува на територията на Царство България, избива 33 души цивилно население, изгаря две деца, опожарява Босилеград и селата: Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата и Горна Лисина като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева.

По темата „Северна Македония” Захариева се съгласи, че има напрежение. Като „пореден пример” тя коментира вчерашната позиция на македонския премиер Зоран Заев, че позицията на България за членството в ЕС на Северна Македония е безпринципна. „Много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение в омраза към съседна държава и целия ѝ народ”, отвърна въшният ни министър. Имат право хората в Северна Македония на българско самосъзнание – не може да продължават тези форми на дискриминация във всякакъв вид, настоя Захариева. Тя даде пример как в социалните мрежи в Северна Македония излизат постоянно данни с адреси на македонци, които имат българско гражданство.

Юлиан Ангелов: От ВМРО изцяло подкрепяме реакцията на българското външно министерство

“Напълно подкрепяме действията, предприети от МВнР след поредната провокация. Ние от ВМРО помним!“ Това послание отправи от...

„Трябва повече да си говорим (със Скопие)”, настоя Захариева.

Относно отношенията с Русия, Захариева подчерта, че Руската федерация заема позиция на отхвърляне на намеса отвън. С разрешение на руския съд е било възможно български дипломат и други дипломати да присъстват на делото срещу Алексей Навални, категорична беше тя.

Що се отнася до смъртта на Атанас Скатов, Захариева увери, че МВнР оказва пълно съдействие. Много е важно да се установи причината за инцидента, подчерта тя. И призова за допълнително разследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика