Законодателството по изборния процес напомня на сапунена опера, смята Крум Зарков

2018
Законодателството по изборния процес напомня на сапунена опера, смята Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

Законодателството по изборния процес последните три години напомня сапунена опера - повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка. Това заяви зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков по време на дебата по президентското вето върху Изборния кодекс, което беше отхвърлено.

Според него, докато човечеството преживява цифрова индустриална революция, България е катастрофирала във въвеждането в изборния процес на семпла машина.

Отново бламираха президентското вето: Промените в Изборния кодекс са приети

Ветото на президента Румен Радев върху смесеното гласуване с бюлетини и с машини на предстоящия парламентарен вот падна след близо 3 ча...

И причината е само една- мнозинството не иска машини в процеса, въпреки законовите поправки, които казаха, че ще се гласува само с машини, въпреки обещанията на премиера: „Щом хората искат, нека го направим“. Въпреки заявките за търсене на консенсус, работни групи, експертни съвети- същността на политиката по този въпрос на мнозинството е да саботирате и компрометирате този способ за гласуване.

Въпросът е защо управляващите искат да опорочат машинното гласуване – в мотивите си към ветото, президентът ясно казва с какво ще допринесат машините- за ограничение на възможностите за манипулиране на вота, на изборните фалшификации и свеждане до нула на недействителните бюлетини“, подчерта Зарков.

Той припомни, че в навечерието на всеки избор, който се провежда през последните години, машинното гласуване е било или напълно отменено, или ограничено: „Сега сме свидетели на последния трик- опитвате се да го обезсмислите с въвеждането на хартия там, където задължително трябваше да се гласува единствено с машини в големите секции.“

„Не мога и няма да повярвам, че не разбирате повтаряния и от нас, и от експерти, а сега и от президента довод, че от всички възможни решения, това за смесено гласуване с машини и хартия е възможно най-лошото. То остава в оборот всички пороци на грешно попълнени бюлетини, на сгрешени протоколи, на неотчетени преференции и в същото време възпрепятства всеки благотворен ефект от машинното гласуване“, посочи социалистът, цитиран от Фокус.

Радев: Властта търси хаос и манипулация на изборите, налагам вето на Изборния кодекс

Официално президентът Румен Радев изложи мотивите си за вето на промени в Изборния кодекс заради хибридната възможност за гласуване, ко...

Той допълни, че по този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства – десетки милиони: "Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате. Ще се заемат помещения, ще се направят огромни усилия - напълно безсмислено.

Това само и само, за да може след изборите да кажете: "Видяхте ли, няма нужда, дайте да ги махнем тези машини." Прозрачно е- нечестно е, безотговорно е."

„Това поведение е напълно съзнателно и доказателство за това е, че вие се опитвате по всякакъв начин да изключите Министерския съвет от процеса. Това са други поправки, които президентът връща на нашето внимание“, обясни Крум Зарков. Той подчерта, че се вменява отговорност на ЦИК и други институции, за да се остави правителството настрана: „ Защото се търси не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал. Т.нар. облекчаване на протоколите не е нищо друго освен замитане на следите, а вписването на „Информационно обслужване“ директно в закона спестява неудобствата от провеждането на публични и прозрачни конкурси.“

„За откровено противоконституционния текст за изменение на Конституцията чрез референдуми и за тоталното дискредитиране на законодателния процес вече няма какво да се каже- парламентът се ползва с доверие от само 7%- може би исторически най-ниското ниво – тоест не само опозиция и президент, а 93 % от българските граждани добре разбират, че най-важната институция в страната - Народното събрание не работи правилно и полезно“, каза Зарков.

От БСП подготвят жалба до Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

От БСП са готови с жалба до Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс, които бяха приети миналата седмица. Според тях пром...

Той допълни, че все пак ветото на президента е шанс законът да се преразгледа, грешките да бъдат предотвратени и проблемите най-накрая да бъдат решени: „Възползвайте се. Инатът не е добър съветник. Залогът са честни избори, а в сегашната ситуация това е и гражданският мир. Бъдете поне веднъж в този мандат на висотата на вашата отговорност“, завърши Крум Зарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика