Отново бламираха президентското вето: Промените в Изборния кодекс са приети

5510
Отново бламираха президентското вето: Промените в Изборния кодекс са приети
Снимка: БГНЕС

Ветото на президента Румен Радев върху смесеното гласуване с бюлетини и с машини на предстоящия парламентарен вот падна след близо 3 часа на разгорещени дебати. В крайна сметка със 124 гласа "за" и 89 "против" депутатите прегласуваха спорните текстове.

В мотивите на президента за ветото беше посочено, че подобно съчетание от машинно гласуване и гласуване с бюлетини отнема предимствата на машинното гласуване и увеличава недостатъците от хартиения вот, ръчното преброяване и оформяне на протоколите.

Правната комисия потвърди смесеното гласуване на избори

Депутатите от Комисията по правни въпроси отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и повторно приеха оспорените от него промени в Из...

Радев наложи вето и на текстовете, с които се дава възможност да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание. То също не мина.

Разисквания

БСП отправи сериозни критики към изборните промени. Според депутата на социалистите Крум Зарков изборното законодателство у нас през последните три години напомняло на "сапунена опера" - "повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка".

По негови думи мнозинството иска да саботира и обезсмисли машинното гласуване.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък призова за единение, за да се реши проблемът с фалшификациите на изборите.

Защо президентът наложи вето на Изборния кодекс - пълен текст на мотивите на Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. От президентството разпространиха мотивите, с които държавният г...

"Днес се обръщам към всички партии в парламента, партиите извън парламента, НПО, гражданските сдружения, едно от решенията на този проблем днес е в нашето обединение за честни избори. Обръщам се към всички тези партии и структури на обществото. Знаем, че сега е момент, в който се мерят сили, в който се трупат оръжия за предсрочните или редовните избори. Броят се гласове.

Нищо от това няма да има значение, ако днес не се обединим всички, за да гарантираме честните избори", заяви Нинова и добави, че единственото останало решение на този проблем е във високата избирателна активност.

"Отново ще провеждаме избори и отново мнозинството прави промени в последния момент. Многократно сме били осъждани за тази порочна практика, а това създава несигурност в администрацията.

Вторият проблем, изборите в България се фалшифицират и манипулират. Почти 466 хил. недействителни бюлетини, в отделни секции са 90% през 2019 г. на местните избори. Половин милион българи са били оставени без глас и то заради мешинации. Залагате условията за това в закон. Корупцията е заложена в закон. Сега правите същото в изборните правила, каза председателката на БСП, цитирана от 24 часа.

Вече започваме да се разделяме на идеологически принцип за това кой иска хартиено и кой машинно гласуване, подчерта Тома Биков от ГЕРБ и обърна внимание, че дори в САЩ , където се гласува с машини, от години се води дебат за премахването на машините, защото е много лесно за манипулиране на вота.

От БСП подготвят жалба до Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

От БСП са готови с жалба до Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс, които бяха приети миналата седмица. Според тях пром...

"ПГ на ДПС ще подкрепи ветото и ще гласува против законопроекта", заяви Йордан Цонев и посочи, че причината за това са многото недействителни бюлетини заради преференциите.

"Не може при 2/3 сгрешени протоколи да има доверие в изборния процес, затова искахме 100% машинно гласуване, въпреки че ще затрудни една част от избирателите. Да не се учудите, ако след едни нормално проведени избори някой в България след 30 години демокрация не ги признае тези избори", каза още Цонев.

Управляващите пък твърдят, че избирателите са тези, които искат да има и хартиени бюлетини. Председателката на парламента Цвета Караянчева даде пример, че в Кърджали идват симпатизанти от БСП в офиса на ГЕРБ с молба да се запази хартиеното гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика