X
 
 

Защо министър Банов не желае по-ниско ДДС за книгите, пита сдружение

2706 7
photo of Защо министър Банов не желае по-ниско ДДС за книгите, пита сдружение
Снимка: БГНЕС
В предложения за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие на българската култура (2019-2029 г.) абсолютно никъде не се споменава за евентуално планирано намаляване на ДДС върху книгите, каквато успешна практика вече от години има в 26 от държавите-членки на ЕС, алармират от сдружение „Словеса“.

Нежеланието на екипа на културния министър Боил Банов да редуцира данъка върху добавената стойност (ДДС) за книгите, като поне го изравни с този в сектора на туризма у нас, където ставката е само 9%, е повече от странно, то е и абсурдно, категорични са в сдружение „Словеса“.

Прокуратурата се отказа от дело срещу Боил Банов, нямало престъпление

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса ...

Именно в правомощията на министъра на културата е да внесе аргументирано и обосновано предложение за промяна в Закона за ДДС, с цел по-малка финансова тежест върху книгите, заявяват от гражданското сдружение, като същевременно посочват, че вече години наред българските писатели и издатели постоянно повдигат въпроса за необходимостта от диференцирана, доста по-ниска ставка на косвения данък за печатните издания.

Най-скандалното и притеснително в случая е, че от екипа на министър Банов и от пресцентъра на културното ведомство до момента не са пожелали да коментират официално или да вземат отношение по изявлението отпреди няколко дни на депутата от 44-тото Народно събрание Делян Пеевски за необходимостта от свалянето на ДДС-то за книгите, като пазят пълно мълчание по тази така актуална тема, все едно абсолютно нищо не се е случило, отбелязват от сдружение „Словеса“.

Крайно време е обаче чиновниците в Министерство на културата да излязат от обичайната дрямка и да инициират не само едно сериозно намаляване на ставката на ДДС върху книгите, но и върху вестниците и списанията, за да станат те много по-достъпни за четящите хора у нас, подчертават от сдружение „Словеса“.

Очакваме също от страна на Министерство на културата и много по-активни и действени политики за насърчаване на четенето и за повишаване на интереса към книгите, които да са адресирани най-вече към младото поколение. Въпросните мерки обаче не бива да са само с кампаниен, спорадичен характер, а трябва да са дългосрочни и да са подкрепени задължително и с достатъчно сериозен финансов ресурс от страна на институциите, допълват от гражданското сдружение и напомнят, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация.

Увеличен бюджет, но отново оправдания - Банов оприличи културните паметници на "Авгиеви обори"

В бюджета на Министерството на културата ежегодно се увеличават средствата за опазване на културното наследство, като през 2016 година ...

Време е и депутатите в 44-тото Народно събрание да изготвят и приемат един добър и работещ Закон за книгата, който ще допринесе за улесняване на достъпа на всички граждани до книги и информация, ще регламентира и ангажиментите на институциите за подпомагане на целия книжен сектор, настоява сдружение „Словеса“.

В този така важен закон следва да се предвидят програми и средства за насърчаване на издаването, популяризирането и разпространението на качествена българска художествена, научна и детска литература. Бъдещият Закон за книгата ще е гаранция и за една много по-голяма подкрепа и трайна ангажираност от страна на държавата в политиките и програмите в областта на превода на българска художествена литература на други езици, изтъкват от гражданското сдружение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Никога комунистите и социалистите от БСП няма да сторят нещо добро за държавата. Това са демонично зли, жестоки и садистични хора. Вижте само Крум Зарков- защо по форумите го наричат КРЪВОЛОКА? Защото дядо му е бил инквизитор-генерал от комунистическата Държавна сигурност, душегубката на тоталитарната тодорживкова България. В мазетата на Лъвов мост са рязали кожа от живи хора, живи са ги сварявал виж още ›› и в "банята", умирали са в страшни мъки, защото не харесвали комунягите и другарите им от СССР. Никога не посягайте към бюлетината на убийците от БСП, в която се подвизават и техните деца и внуците им. Те ще ви ограбят безжалостно и ще ви захвърлят в отчаяние и бeзпътица, както е ставало всичките пъти когато на власт е била БСП
 • Tpeзвo 3 Tpeзвo преди 4 месеца Профил на трол?
  А някой знае ли колко са партийно-назначените чиновници-търтеи в това министерство и с колко СЛУЖЕБНИ лимузини за ЛИЧНО ползване джиткат из страната и южните ни съседки извън работно време?! Въобще за какво има отделни министерства на "културата", на "спорта", имаше и на "инвестиционното проектиране", на "европредседателството", а не са част от "Министе виж още ›› рството на просветата, науката, културата, младежта и спорта"?!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Млък, бе, недоучил прозд пичлигар!!
  : 1 !
 • 'АЗ СЪМ ПРОСТ И КОМУНИСТ' МУ Е ШЕФ 2 'АЗ СЪМ ПРОСТ И КОМУНИСТ' МУ Е ШЕФ преди 4 месеца Профил на трол?
  заради ИСТИНАТА в книги като ,, Погубената България ' на ВИЛИ ЛИЛКОВ - изд.СИЕЛА - чуйте представянето й В СЕДМИЦАТА ПО ДАРИК - 01 06 2019:youtube.com/watch?v=4K1Q0HzPqyM
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Комунистите наистина са прости!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Алоооо...Бааанов...мъцни нещо бре....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ало, тиква, ти ли си? Пил ли си си лекарствата тази сутрин???
  : 0 !