Защо министър Банов не желае по-ниско ДДС за книгите, пита сдружение

3855
Защо министър Банов не желае по-ниско ДДС за книгите, пита сдружение
Снимка: БГНЕС

В предложения за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие на българската култура (2019-2029 г.) абсолютно никъде не се споменава за евентуално планирано намаляване на ДДС върху книгите, каквато успешна практика вече от години има в 26 от държавите-членки на ЕС, алармират от сдружение „Словеса“.

Нежеланието на екипа на културния министър Боил Банов да редуцира данъка върху добавената стойност (ДДС) за книгите, като поне го изравни с този в сектора на туризма у нас, където ставката е само 9%, е повече от странно, то е и абсурдно, категорични са в сдружение „Словеса“.

Прокуратурата се отказа от дело срещу Боил Банов, нямало престъпление

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса ...

Именно в правомощията на министъра на културата е да внесе аргументирано и обосновано предложение за промяна в Закона за ДДС, с цел по-малка финансова тежест върху книгите, заявяват от гражданското сдружение, като същевременно посочват, че вече години наред българските писатели и издатели постоянно повдигат въпроса за необходимостта от диференцирана, доста по-ниска ставка на косвения данък за печатните издания.

Най-скандалното и притеснително в случая е, че от екипа на министър Банов и от пресцентъра на културното ведомство до момента не са пожелали да коментират официално или да вземат отношение по изявлението отпреди няколко дни на депутата от 44-тото Народно събрание Делян Пеевски за необходимостта от свалянето на ДДС-то за книгите, като пазят пълно мълчание по тази така актуална тема, все едно абсолютно нищо не се е случило, отбелязват от сдружение „Словеса“.

Крайно време е обаче чиновниците в Министерство на културата да излязат от обичайната дрямка и да инициират не само едно сериозно намаляване на ставката на ДДС върху книгите, но и върху вестниците и списанията, за да станат те много по-достъпни за четящите хора у нас, подчертават от сдружение „Словеса“.

Очакваме също от страна на Министерство на културата и много по-активни и действени политики за насърчаване на четенето и за повишаване на интереса към книгите, които да са адресирани най-вече към младото поколение. Въпросните мерки обаче не бива да са само с кампаниен, спорадичен характер, а трябва да са дългосрочни и да са подкрепени задължително и с достатъчно сериозен финансов ресурс от страна на институциите, допълват от гражданското сдружение и напомнят, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация.

Увеличен бюджет, но отново оправдания - Банов оприличи културните паметници на "Авгиеви обори"

В бюджета на Министерството на културата ежегодно се увеличават средствата за опазване на културното наследство, като през 2016 година ...

Време е и депутатите в 44-тото Народно събрание да изготвят и приемат един добър и работещ Закон за книгата, който ще допринесе за улесняване на достъпа на всички граждани до книги и информация, ще регламентира и ангажиментите на институциите за подпомагане на целия книжен сектор, настоява сдружение „Словеса“.

В този така важен закон следва да се предвидят програми и средства за насърчаване на издаването, популяризирането и разпространението на качествена българска художествена, научна и детска литература. Бъдещият Закон за книгата ще е гаранция и за една много по-голяма подкрепа и трайна ангажираност от страна на държавата в политиките и програмите в областта на превода на българска художествена литература на други езици, изтъкват от гражданското сдружение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика