Златанова: Не трябва да позволяваме да стигаме до втори казус "Либия"

24891
Златанова: Не трябва да позволяваме да стигаме до втори казус "Либия"
Снимка: БГНЕС

Това е доказателство, че невинаги, когато наказваме или уволняваме за нечия некомпетентност, става дума за политическа чистка. И крайно време е да се спре с тези спекулации. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова във връзка с това, че нито една българска институция не е получила информация, че осъденият за трафик на кокаин Гълъбин Боевски ще бъде освободен от бразилския затвор.

Виждате, че такива случаи, които скандализират цялото общество, се дължат на една некомпетентност. Умисъл не вярвам да има, но в случая с Гълъбин Боевски говорим или за некомпетентност, или за едно безхаберие.

Говорителят на МВнР ще бъде извикан да даде отчет за това, посочи вицепремиерът.

Служебният премиер и външен министър явно също не е бил уведомен, в случая Марин Райков. Нека престанем със спекулациите за политически чистки, няма такива. Съвестните служители никой не ги чисти, повярвайте ми, подчерта Златанова. Ако това с Боевски не се беше случило и този посланик заради грешки в неговата работа беше отзован, или уволнен от МВнР за други грешки, повярвайте, че предишният външен министър щеше да каже това е политическа чистка. За това говоря, уточни Зинаида Златанова.

Ние нямаме договор за правна помощ с Бразилия. Това си е специфична бразилска процедура по техния закон и това е правомощие на министъра на правосъдието на страната. Не подозирам сделка, но не разполагам с такава информация.

За това, че не е помилван, а осъден, Златанова каза, че според Бразилия Боевски е осъден за наркотрафик с присъда, която е потвърдена поне от две инстанции. "Дали трябва да има българско разследване е правомощие на прокуратурата и МВР. Трябва да се реши казусът трябва ли да има българско разследване", каза Златанова.

Тя подчерта, че не трябва да позволяваме да стигаме, например, до втори казус "Либия". "Не дай Боже. Поредица от невинни грешки или чисто безхаберие или проспиване на един два факта, обичам да бия камбаната по-рано, предпочитам да се притеснявам по-рано, отколкото да елиминираме такива грешки. Нека да вземем мерки сега, да видим с кои държави какви споразумения ни трябват, и да имаме такива, каза Златанова. Тя добави, че не е ясен броят на излежаващите присъди българи в чужбина поради тази причина заради липсата на споразумения за правна помощ между България и някои държави.

За мораториума върху земеделската земя, Златанова каза отново, че въпросът не е политически, а юридически. "Юридически е. Казах, че това решение на НС няма никаква правна стойност. Гласуването в парламента по мораториума за мен беше по съвест, а не по инструкция", заяви министърът на правосъдието.

Земята и сега се продава на чужденци. Когато се продава на български юридически лица, които имат неизвестно кой за акционер, там може всеки да е акционер, на нас не ни е ясно всъщност кой купува българска земя. Този пазар на търговия на земя през тези специфични дружества е много развит напоследък. Какъв е проблемът да знаем чужденеца с трите му имена къде притежава земя у нас, запита реторично Златанова.

Тя припомни, че най-големият брой депутати гласували това решение на НС за мораториума са ГЕРБ. "Мен ме потресе колко тънка е коричката на ценностите, с които ние обвиваме публичното си говорене и убеждение, че сме европейци. Освен за пари и фондове, ЕС е нещо, което е основано върху ценности и те не може днес да ги уважаваме, утре не, но да си искаме парите през цялото време", категорична е Златанова.

За евросредствата вицепремиерът подчерта, че загубите няма да са 500 млн. със сигурност. Да се надяваме, че ще са под 250 млн. Под 250 млн. би било добре. Тези загуби "ще ударят", екологията, регионалното развитие, каза още Златанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика