Златева отрече твърденията на ГЕРБ за увеличените разходи в НДК

1340
Златева отрече твърденията на ГЕРБ за увеличените разходи в НДК
Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер с ресор българското европредседателство в служебното правителство на Огнян Герджиков Деница Златева отрече твърденията на министъра на културата Боил Банов, че тя е одобрила допълнителните разходи, свързани с европредседателството в НДК.

Те бяха отправени на вчерашното заседание на специалната парламентарна комисия за скандала в НДК, което събра трима министри от ГЕРБ, отговаряли за дружеството в последните три години. Златева отсъства от заседанието поради командировка, но написа във Facebook, че опитът да й бъдат вменени "всички възможни грехове" надминал очакванията й и ГЕРБ трябва да признаят "проблемите, създадени от тях".

Банов, който пое НДК след опита на министър Павлова да уволни директора Мирослав Боршош, заяви, че разрешението за увеличаване на разходите с до 50% по двете най-съществени обществени поръчки - за строително-ремонтни дейности и доставка на конфереkтна техника, е направено по времето на Деница Златева, както и че работна група по нейно време одобрила още 4 млн. лв= да минат като разход за ремонт. В отговор на въпрос Банов потвърди, че Златева е приела отчета на НДК за 2016 г., с което е "освободила от отговорност" директора Боршош и другите членове на борда. За сметка на това отчетът на дружеството за 2015 г. не е одобрен от миналогодишния принципал на НДК Томислав Дончев, който също свидетелства за драстични пропуски в управлението на дружеството.

Павлова сигурна: Няма шанс да ни отнемат председателството

Хипотеза за отнемане на европейското председателство няма. Това са спекулации и тези, целящи опетняване името на България. Това каза м...

Вижте цялото изявление на Златева във Facebook:

С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3те месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно.

Като за начало, бях обвинена в активно мероприятие, защото вместо в София, съм на заседание на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк /планирано преди месеци/,за което официално информирах председателя на комисията на 7.7.2017г и декларирах пълната си готовност да съдействам на комисията, веднага след завръщането ми в страната.

Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нараснали главоломно и че съм дала "разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника" (цитирам дословно министър Банов). Отново по мое време "е изготвено предложение от работна комисия да призная 4 млн.лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал не се правят "политически, а в интерес на истината".

В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв. И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави. Друг е въпросът, защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта " Инфраструктура"на Председателството, е отказал изработването на технически проект. Също така е резонен въпросът, защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт.

Харчим половин милион лева за нощувки на ВИП гости за Европредседателството

Оказва се, че посещението на ВИП гостите за европредседателството ни на Съвета на ЕС ще ни излезе доста солено. За големите разходи око...

Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос какво се случва около НДК е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите. Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС.

Уважаеми управляващи,

няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес, ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!

П.С. Благодаря ни всички, които от вчера безрезервно изказват своята подкрепа. И най-вече благодаря на екипа си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика