Дар от небесата и Ад на Земята

4588
Дар от небесата и Ад на Земята
Снимка: Getty Images

Случайно или не, атаката на “Хамас” по военни обекти и клането на цивилни в Израел преди две седмици съвпадна с рождения ден на Владимир Путин. Някои даже нарекоха тази терористична атака “дар от небесата” за Владимир Путин.

Доколко Путин е замесен в тая работа, това е съмнително, ала подаръкът наистина е красив и скъп за него и неговата война. (Тя си е негова, колкото и да се мъчи да я направи Отечествена.)

След макабреното шоу на “Хамас” с безразборни убийства, гаври и всякакви насилия срещу израелски граждани и туристи светът наистина извърна поглед от Украйна и го насочи към Близкия Изток.

Още: Биби от острова на карикатурата

Разбира се, заедно с погледите се пренасочиха и други неща. Преди всичко военната помощ за Украйна намаля чувствително. Главният съюзник САЩ в момента пренасочва техника и ресурси за милиарди към Израел и въобще се ангажира сериозно с контрола върху вечния Израело-палестинския конфликт.

Бай Хенри Кисинджър, старият мозък, който вече е на 100 лазарника и няколко месеца, още преди 30-40 години беше писал, че има конфликти, които са неразрешими, те нямат изход и финал, там не може да има окончателна победа на едната или другата страна. Палестина е зона на един от тези неразрешими конфликти, които според Кисинджър не могат да се спечелят, но могат да се управляват.

Към Израело-палестинския конфликт всички околни и не само околни държави имат отношение заради сложния възел от етно-религиозни исторически натрупвания на омраза и насилие между народите на това малко парче земя, голяма част от което е пустиня и свещени територии, за които милиони са готови да се избиват до края на Времето.

В момента Ивицата Газа от най-лошото място в света се превърна в нещо още по-лошо - нищо по-малко от Ад.

Още: Палестина избута с лакти Украйна

Военният отговор на Израел засега ужасно много прилича на безразборни удари с умишлено предизвикана хуманитарна катастрофа и неясни военни цели. Всяка дори най-умерена критика към израелското правителство по целия цивилизован свят се облайва и етикетира като “антисемитизъм”.

Високотехнологичните и безбожно скъпоструващи мерки за противодействието на тероризма не можаха да спрат аналоговата атака на терористите. Радикалната политика, високите технологии и скъпите съоръжения не можаха да дадат сигурност на израелските граждани. Нещо като символ на технологиите използвани от “Хамас” стана сложната система от километрични тунели и бункери под Газа, ползвани за терористични бази и складове, комуникиращи помежду си с километри аналогови телефонни кабели.

Не е ясно как точно Израел смята да унищожи “Хамас”, като бойците са на практика неразличими от цивилното население, бомбите пък съвсем не подбират, макар да слушаме басни за високоточни удари.

Палестинците в Газа са около 2 млн. на нищожна територия (един от най-гъсто населените райони в света). В момента те нито могат да се махнат оттам, нито има къде да се скрият, нито какво да ядат. Тяхната пропаганда и светоусещане пък напълно изключват допускането, че евреите и конкретно израелците биха могли да са хора.

Още: Класическа Тошка

Фактически и двете страни в конфликта са антисемити, защото днешните палестинци като всички араби са именно семити.

Въпреки че околните мюсюлмански държави подкрепят палестинската кауза, въпреки че някои оспорват въобще съществуването на държавата Израел, никоя от околните страни не желае да приеме палестински бежанци - заради опасения, че с бежанците ще проникнат терористи, заради стари разправии с палестински групировки и т.н., и т.н.

***

Връщаме се в началото - колко радост донесе на Путин този дар от Небесата, раздухването на жаравата в Палестина. Една от екстрите е, че в списание Time излезе поредна корица със Зеленски, но вече в съвсем друг тон и настроение. За разлика от предишните корици в същото списание, на които Зеленски е в героични краски, последната корица с украинския президент го показва в угрижен профил. Руската пропаганда цитира в несвяст някакъв бивш ЦРУ-агент, който сравнил снимката на Зеленски с Хитлер в последните му часове. Самата статия е доста критична към Зеленски, а много хора разчитат в такъв род статии подготвяне на почвата от Запада за преговори между Русия и Украйна, включващи временни териториални отстъпки.

Още: Чичопеевски

Към подаръка на “Хамас” за Путин се прикачи и още един файл, но не така приятен - в Дагестан избухнаха антиеврейски изстъпления. В столицата Махачкала заради слухове в интернет тълпи от жадни за линч мюсюлмани нападнаха хотел и летището, защото ужким били пристигнали евреи. Видеоклипове показваха как мъже оглеждат и турбините на самолет, търсейки несъществуващи евреи.

Путин (след него и хорът на пропагандоните) в стил “кой ми снесе в гащите” обвини за погромите в Дагестан някакво тайнствено “задокеанско свинство”.

 

Кой ще отвори Руската църква в София?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...