Палестина избута с лакти Украйна

3009
Палестина избута с лакти Украйна
Снимка: Христо Комарницки

Буквално, докато затваряхме предишния брой, се разгоря още един тлеещ конфликт - Израело-палестинският. Израел все още не е започнал пълномащабно нападение и наземна операция в Газа, но веднага спря водата, тока и храната за Газа. И за разлика от РФ - веднага обяви война, а не някакъв вид операция.

Бай Байдън пък веднага отлетя за Близкия изток да помага за гасенето на пожара.

Намерението му беше да се срещне с няколко държавни глави в района, но заради атаката по болницата в Газа срещите му с мюсюлмански лидери бяха зачеркнати.

Още: Биби от острова на карикатурата

Ударът по палестинската болница (с неуточнен брой и характер на жертвите) за пореден път показа как човечеството се е разделило и вярва само на това, което отговаря на предварителните му нагласи.

Накратко историята - ударена е болница в Газа, като двете воюващи страни взаимно се обвиняват за атаката. Едните твърдят едно, другите нещо различно, двете страни привеждат някакви доказателства, които са еднакво неубедителни, даже няма смисъл да изброяваме кой какви неща твърди, а отсрещната страна отрича.

Парадоксът на нашия високотехнологичен век е, че “безспорни и сигурни доказателства” не може да има за нищо, защото в наши дни всичко се фабрикува и фалшифицира извънредно лесно, а на нас ни остава да гадаем кой лъже най-малко или по кои факти враждуващите страни имат припокриващи се версии (което пак не ги прави стопроцентово достоверни, но повишава индекса на вероятност).

При всички многопосочни лъжи и фалшификации единственото сигурно е, че умират голям брой хора, палестинци и евреи, а войната няма да реши проблема. Тоест така казват някои израелски интелектуалци - проблемът няма военно решение и всяко насилие поражда още насилие.

Още: Чичопеевски

Разбира се, аз не знам дали това е точно така и не знам как може да се реши Близкоизточният въпрос. И по-умни от мен не знаят.

Бай Кисинджър, който вече е на 100 лазарника, още преди 30-40 години беше писал, че има конфликти, които са неразрешими, а Палестина е зона на един от тези неразрешими конфликти. Тези конфликти според доктрината на Кисинджър могат само да се управляват.

Разтревожен, че светът ще се втурне да управлява израело-палестинския конфликт за сметка на украинския, президентът Зеленски се засили към Израел, където мислеше да отиде заедно с американския държавен секретар Антъни Блинкен. Но от Израел му отговориха, че моментът не е подходящ. Визита на Зеленски в Израел ще има, но няма да е точно сега, казаха израелските евреи на украинския евреин Зеленски.

Опасенията на Зеленски са основателни, защото помощта за Израел няма как да не се отрази на помощта за Украйна.

Още: Кой ще отвори Руската църква в София?

Говори се, че едва ли не Русия е участвала в планирането на атентата на Хамас, от който започна новата гореща фаза на конфликта. Пряко участие на Русия е доста съмнително, но изместването на фокуса към Украйна със сигурност е приятна новина за Русия. Европейски чиновник дори нарече това “дар от небесата” за Путин. Последният пък заяви, че без помощта на Запада държавата Украйна няма да просъществува и седмица. Това е грубо, но реалистично, а и показва недекларираното намерение на Путин да унищожи изобщо независима Украйна и да осинови блудните украинци, живи или мъртви.

Руски политолог цитира интервю, излъчено от арабската секция на “Раша Тудей”, където представител на Хамас твърди, че Руската федерация е била информирана за намеренията на Хамас да направят голямо клане и терористите даже получили одобрение от Москва. Това също не е непременно вярно, ала е, както се казва, психологически правдиво. Русия не е внесла Хамас в списъка с терористични организации, а лидери на Хамас посещаваха Русия, срещаха се с Лавров, имат открито сътрудничество.

Реакцията на Путин за последните събития в Израел бе като на “неутралните русофили” в България - Москва апелира за деескалация, призовавайки двете страни да проявят разум, какъвто очевидно липсва, заместен от двустранен безкомпромисен фанатизъм.

Интересно се отрази раздухването на Близкоизточния конфликт на местните копейки.

Още: 10 бранша, които да скочат на протести

От една страна, съветоносталгиците традиционно подкрепят палестинската кауза, оправдавайки терора с обяснението, че Израел провежда насрещен държавен терор над палестинците.

Както писахме и предишния път - нашите православни джихадисти, които симпатизират на Рамзан Кадиров, лесно превключиха от “Ахмат сила” на “Свобода за Палестина” и “смърт на ционистите”. В техните глави “ционизъм” е нещо неясно, ала със сигурност еврейско и престъпно.

От друга страна, многото руски евреи, свързани с левичарски (и русофилски) движения, няма как да заемат позиция срещу Израел.

Така видяхме на живо как се цепи на две копейката.

Между другото Копейкин, напоследък е станал китайски ентусиаст.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...