Оставете Пощите да не работят!

3856
Оставете Пощите да не работят!
Снимка: БГНЕС

Злополучната скулптура “Викът на украинската майка” била стара работа. Зли езици твърдят, че творбата някога се казвала „Служителка в Български пощи не може да намери пратката ви”. Не знам доколко е вярно, но като заговорихме за изкуство и монументи, напът сме да изгубим още един. Докато се мъчим да бутнем МОЧА, путинските хакери сринаха един от най-древните ни паметници на културата. Българските пощи са основани веднага след Освобождението и оттогава успяват да се съхранят в развитието си почти недокоснати от промените. Дори софтуерът им, говори се, е оригиналният от онова време.

Разбирам желанието за прогрес у хората. Най-вече технически, не емоционален или нещо такова. В дигиталния свят, когато България бъка от IT-специалисти, всичко е цифровизирано – от телевизията до сметката ви за парно - и дори си имаме наш роден Суперкомпютър. Логично е да държим модернизацията да обхване всички сектори. Включително и тези на куриерските услуги. Неслучайно сме назначили такъв напредничав частен бизнесмен на държавна работа в областта. Това ако не е прогрес, не знам какво е. Слава Богу, че никой не вижда в това конфликт на интереси, а само стремеж към напредък. Но колкото и промяната да продължава, нека не късаме връзката си с историята и традициите си. Български пощи са истински жив музей на бита ни, преминал през обществени строеве и политически катаклизми, но неподвластен на вмешателство. Нека се научим да ценим това, което имаме. Дори да не работи пълноценно. В момента, а и изобщо.

Давам си сметка, че един ден Путин ще бъде победен и хакерската атака на неговите кибер-орки ще бъде отблъсната. Така трябва да е, справедливостта го налага. Но в същото време модернизирането на системата крие своите рискове. Няма ли да се обезличим като народ, ако започнем да използваме твърде много компютри и прочее модерна технология в комуникациите си? Ние и сега прекаляваме с това. Пощите бяха последният остров на усещането за междучовешки отношения. Уви, ако проблемът със системата се реши, ще загубим и него. Почти не е останало друго място наоколо, в което писаното на ръка така да се цени и уважава. Добрата стара тетрадка, запазила любовта на поколения нашенци към ръкописната кирилица, скоро ще бъде заменена от бездушен механизъм. Пространството в пощенските клонове, класически аранжирано с указателни бележки и потънало в безгрижна немара, ще се превърне в бездушен конвейер на колети и пратки. Наистина ли искаме това да се случи? Щом толкова държите на материалното, използвайте услугите на министъра в конкурентния бизнес. Но не бива да забравяме, че консумеризмът ни докара до момент, в който сме зависими повече от благосъстоянието си, а не от духовните добродетели като търпение и надежда. Включително и че някога ще получите колета си.

Видимо е, че хората спряха да си пишат картички, за сметка на личните съобщения във фейсбук. Имейлите изместиха класическата кореспонденция с плик и печат. Да не говорим, че марката като символ на ангажираност и историчност също ще остане в историята. В същото време Полша тъкмо пусна такива със Зеленски. Ние пак изоставаме по линия на пощенските услуги, да не говорим, че все остарели спесимени лижем. И лепим по пликове. Ето защо призовавам да не се бърза с оправянето на системата. В един момент хакерите ще започнат да се изнервят и ще претърпят морален провал. Колко пък да сме зависими от прецаканата система, след като не я използвахме и като работеше?! Пощите ще победят времето, само ако останат такива, каквито ги познаваме. Да бъде тъй!

 

Автор: Драго Симеонов, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...