Шуро-европейщината на шпиценкандидатите

6924
Шуро-европейщината на шпиценкандидатите
Снимка: iStock/Guliver

Освен борбата за евродепутатски места, в Съюза върви още една надпревара - кой ще бъде следващият Председател на Еврокомисията, което е нещо като премиер на ЕС. Мандатът на сегашния председател Жан-Клод-Ишиас Юнкер изтича и за стола му си плетат мрежичките водещи кандидати от големите европейски политически семейства.

Това са т.нар. Шпиценкандидати, за които ПРАС-ПРЕС ще ви даде някои необходими сведения.

***

Франс Тимерманс е водещ кандидат на ПЕС. ПЕС са европейските социалисти, на които Сергей Станишев в председател, но едвам се дореди до евролистата на БСП. Засега Тимерманс си е подложил добре - в родната Нидерландия неговата Партия на труда убедително печели евроизборите, което засилва шансовете му и за Комисията.

Ако Тимерманс стане председател на ЕК, а Сергей Станишев не успее да стане евродепутат, ПРАС-ПРЕС лобира и се застъпва пред Тимерманс в полза на Станишев - измислете му някаква служба там в Комисията на човека, че инак е на крачка от ГЕРБ.

Шпиценкандидат на ЕНП е баварският дихател Манфред Вебер, когото Орбан тия дни нарече “слаб лидер и непоносим кандидат” (самият Орбан и партията му са със замразено членство в ЕНП). Наскоро под спрежение за шпиценкандидат на ЕНП попадна и името на Кристалина Георгиева - бивша еврокомисарка, световна банкерка, родолюбка и близка ценностно до Бойко Б. Според агенция “Блумбърг” било обсъждано тя да измести Вебер.

Не знаем дали има връзка, но подкрепата за Вебер в един момент бе разколебана и в душата на Бойко Борисов. След убийството на русенската журналистка Виктория Маринова Вебер беше един от хората, които написаха в социалните мрежи коментари, които разгневиха Нашия лидер и го извадиха от държавническо равновесие - “Скъса ме от туитъри, ще си помислим дали да не оттеглим подкрепата си за Вебер като шпиценкандидат” - възклицаваше тогава Борисов. Но мина време, чувството за стабилност надделя, политическото приятелство се възстанови и Вебер дори беше драг участник в основното предизборно събитие на ГЕРБ в текущата еврокампания. Борисов гушкаше Вебер в зала “Армеец”, изрази всячески симпатиите и подкрепата си, Вебер се шпицираше и шушумигаше в прегръдките му, всичко беше много хубаво. И ако в крайна сметка работата се уреди както трябва, Вебер ще е длъжник на Борисов и ще уреди заводите на цялата баварска икономика да поникнат като гъби около нашите нови магистрали - и разбира се в Кресненското дефиле. Подготвя се например завод за нов модел на BMW - Simitli.

В Кресненското дефиле с повече късмет може да срещнем и шпиценкандидатката на европейските Зелени - Франческа (Ска) Келер. Преди време Ска Келер посети България, за да участва в протест против застрояването на Пирин и така успя да ядоса Валери Симеонов, че той ѝ посвети голям фейсбук статус, в който призова народа и институциите на България да “намажем ските на Ска Келер” и “да бъде извозена с камионетка до Капъкуле”.

При така стеклите се политически обстоятелства Келер остава без реални шансове в надпреварата за поста Председател на ЕК.

Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) също има шпиценкандидатка - Маргрете Вестегер, която няма и да представяме, защото считаме, че АЛДЕ, чийто партньор у нас е ДПС, трябва да издигне друга революционна Шиши-шпиценкандидатура, която да изведе либерално-демократичните мисъл и действие в Европа на едно по-високо ниво.

Делян Певски, депутат на ДПС с един присъствен ден в текущото НС, също така кандидат за евродепутат на АЛДЕ, е истински достойната номинация за шпиценкандидат. Защото той е човекът с най-либералната обиколка в Съюза, като сам по себе си е обръч от фирми и бухалки с изключителна функционалност и европейскост.

Начело на ЕК винаги може да е полезен, когато Комисията проима нужда от медиен барабанен огън по враговете на европейщината - а също, когато затрябва медиен масаж с псалмопения за приятелите на европейските ценности. Всичко това г-н Пеевски може да извърши при пълно отсъствие от публичния живот на Европа, като накрая на мандата си може да се появи компромисно за час-два из велинградските села.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...