Топ дестинации за площаден и корона-туризъм по света и на Балканите

13047
Топ дестинации за площаден и корона-туризъм по света и на Балканите
Снимка: Христо Комарницки

По света

По широкия свят и околните села текат невиждани процеси най-вече заради тая особеност на годината 2020, която наричаме коронавирус или COVID-19.

Ако тръгне съвременният търсач на силни изживявания по света, задължително трябва да почне от Бразилия - тя се превърна в шампион по бързо разпространяване на коронавируса и гражданския миш-маш.

Края на февруари 2 млн. туристи посетиха традиционния kарнавал в Рио, периодично в страната си вървят протести срещу президента Болсонаро, но пък Болсонаро не остава назад и организира контрапротести в своя защита с още струпване на корона-партита. Страната не бе подмината и от бурята на протестите след убийството на Джордж Флойд в САЩ. Убийството на чернокож от бял полицай, което взриви Америка, засегна и Бразилия, защото там полицията също действа с особена и смъртоносна грубост при акциите си в гетата (фавелите), които са клъстери на бедността, болестите и престъпността в голямата страна.

Избраният в началото на годината президент Жаир Болсонаро като цяло не е много строг с короната. През април той дори се присъедини към протест срещу мерките във връзка с коронавируса. Болсонаро се караше и с губернаторите на бразилските щати, които въведоха по-строги мерки, и ги наричаше "диктатори". По някое време и самият президент се зарази с коронавирус, но на среща с журналисти си свали маската да покаже, че няма нищо страшно - направи го все пак от дистанция няколко метра.

(Между другото, президентът Болсонаро го друса и скандал със запис, в който обижда свои политически опоненти, опитва се да отстрани полицаи, разследващи сина му за корупция, заплашва вътрешния министър с отстраняване.)

Всичко това доведе Бразилия до положение на една от най-засегнатите държави от коронавируса в целия свят.

Световната здравна организация обяви тия дни, че Бразилия е стигнала "платото", сиреч неимоверно високият брой новозаразени се запазва стабилен, но май все пак спрял да расте.

Болсонаро, възприеман от критиците си и като фашист, стана герой в една карикатурна сага. Ренато Ароейра нарисува президента като бояджия, който върху червения кръст е добавил черти, превръщайки го в свастика - илюстрация на провалената анти-ковид политика на Болсонаро, който е превърнал пандемията в още една платформа за фашистките си стремежи. Карикатурата е вдъхновена от призив на Болсонаро към последователите му да нахлуват в болниците да снимат колко легла са заети и как се харчат парите за коронавируса. Режимът на Болсонаро възбуди следствие срещу карикатуриста, както и срещу журналист, публикувал карикатурата в Туитър. В знак на солидарност колеги на карикатуриста пресъздадоха карикатурата на Ароейра, всеки в своя стил, като всеки публикува работата си с хаштаг “Всички сме Ароейра”.

Великобритания също е подходяща в момента за среща със заразата и гражданския активизъм с мишмашинг. Политиката на премиера Борис Джонсън се лашкаше като Бойковата, ама наобратно. Първо щеше да калява кралството със стаден имунитет, ама нещо взеха да му измират повечко хората, та и той се зарази, и бременната си половинка зарази.

Джонсън беше и на апаратно дишане, жена му се оправи и взеха да налагат по-строги мерки, тогава пък ги налазиха протестите след Джордж Флойд. Почнаха да си събарят паметниците, да зачеркват исторически личности и да утвърждават разни ценности. В Бристъл събориха една статуя на робовладелец, а на нейно място без разрешение от властите поставиха бронзова статуя на черна активистка от сегашните протести. Но статуята престоя по-малко от денонощие на постамента и властите културно я свалиха, без да я хвърлят в реката.

У нас

На Балканите също тече коронатуризъм - заразените в България, Сърбия, Македония се увеличават. Гърция иска като входна виза PCR тест, но въпреки това хиляди българи, румънци и всякакви балканци атакуват границата и гръцкото крайбрежие с невиждана ярост.

През това време на жълтите павета в София и по площадите на други градове в страната гърмят анти-мафия протести, подпалени от най-различни аспекти на недоволството, но единни в нежеланието си Борисов и полувидимите му партньори да спрат да ни правят на глупаци.

Обаче и Белград не спи! В Сърбия бе направен опит за въвеждане на вечерен полицейски час (заради коронавируса), което взриви улицата и паветата полетяха (буквално).

Президентът Александър Вучич, който минава за руски човек, се обяви за жертва на руски заговор (познато). Вечерният час беше отменен, но протестите продължиха.

По тръбата

В туй време под заплаха от санкции Щатите рекоха строежът на "Турски поток" да спре незабавно, защото тръбата, която България и Сърбия нарича "Балкански поток", а Турция - "Турски", всъщност си е руска тръба и от проникването ѝ в Европа Америка изпитва неудоволствие.

Автор: Сър Гей Бубка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...