Помпео: Ще има санкции за "Северен поток 2" и "Турски поток"

4206
Помпео: Ще има санкции за "Северен поток 2" и "Турски поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да бъдат наложени санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Първият дипломат на САЩ разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, предават световните агенции.

"Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза Помпео на пресконференция.

Държавният департамент планира да включи "Северен поток 2" и "Турски поток" в списъка с проекти, санкционирани от Вашингтон, разкри Помпео и подчерта, че това е ясно предупреждение към компаниите, които участват в руските енергийни проекти.

"Оттеглете се или рискувате да има последствия", призова той участващите компании.

Помпео допълни, че изключението да не се налагат санкции на "Северен поток 2" ще бъде премахнато. Мярката се прилагаше от 2017 г. Сега всички компании, работещи по двата енергийни проекта, са застрашени от санкции. 

Обвинявайки Москва в използване на тези газопроводи като ключови "инструменти на Кремъл" за експлоатиране на европейската зависимост от руски енергийни доставки, "за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност", Помпео обеща САЩ "винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели, за да посрещнат енергийните си нужди".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти.

Изпусна ли се Борисов с твърдение за корупционни практики за "Южен поток"?

Ние като големи момчета обичаме да си играем. Символично сваляме карантината, даваме пример за българите и сърбите да почват да работят...

Държавният секретар съобщи още, че ще посети Великобритания и Дания следващата седмица, след като Лондон наложи забрана на китайската компания Huawei.

"Ще направя бързи посещения във Великобритания и Дания, и аз съм сигурен, че Китайската комунистическа партия и заплахата им към свободните народи по света ще бъде основна тема в дневния ред", подчерта той.

Вчера британското правителство обяви, че забраняват на мобилните оператори във Великобритания да купуват ново оборудване от Huawei за 5G мрежата след 31 декември. Те също трябва да премахнат всички части на китайската компания от мрежите си до 2027 г.

Помпео съобщи, че САЩ ще наложат визова забрана на някои служители на Huawei.

"Държавният департамент ще наложи визови ограничения на някои служители на китайски технологични компании като Huawei, които предоставят материална подкрепа на режими, които са свързани с нарушаване на човешките права и злоупотреби", поясни той.

"Булгартрансгаз": Не сме уведомявани за подизпълнител по българското трасе от "Турски поток"

“Булгартрансгаз“ не е уведомяван за привличането на подизпълнители за строежа на газопровода „Балкански/Турски поток&...

Припомняме, че през май 2017 г. руският "Газпром" започна изграждането на първия участък от тръбопровода „Турски поток”, с полагане на 930-километров тръбопровод под Черно море до турското крайбрежие. Той е предназначен да снабдява Турция с газ. Друга част от тръбопровода, по който ще се доставя газ за държавите от Южна и Югоизточна Европа, е с дължина 180 километра и ще преминава през турска територия до границата със съседните страни. Капацитетът на всяка от двете отсечки на тръбопровода е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно.

През февруари стана ясно, че регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител за изграждането на газопровода "Турски поток" през Сърбия, също ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода. Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския консорциум "Аркад"( Arkad).Изграждането на трасето през България е разделено между пет подизпълнители, които трябва да завършат построяването на две компресорни станции в България. Според информация на в. "Политика", руската компания е спечелила търга за изграждането на "Турски поток" през Сърбия като основен изпълнител, а един от техните подизпълнители е "Сърбиягаз" заедно с италианската „Saipem”. Участъкът на главния газопровод от България до унгарската граница, който ще доставя руски газ от Турски поток, е проектиран от италианско-сръбския консорциум „Saipem-Srbijagas”. Сърбия има да приключи изграждането на компресорната станция на границата с Унгария, където продължава "Турски поток".

Припомняме още, че в началото на месеца Цветан Цветанов в годишния анализ за България на Евроатлантическия си ценнтър, определи ситуацията с "Белене" и "Турски поток" като проблем, дори през есента на миналата година ги окачестви като "заплаха за националната сигурност". По отношение на руските енергийни проекти, инж. Христо Казанджиев подчерта тогава, че тяхното реализиране рискува затварянето на България в една много тежка прегръдка на енергийна зависимост от Русия и лишаване на страната ни от възможности за довеждане на други енергийни източници освен руските. Според инж. Иван Хиновски българската енергийна политика се отклонява от европейските практики и развитието ѝ крие сериозни рискове.

Вижте още:

Цветанов пак посочи ситуацията с АЕЦ "Белене" и "Турски поток" като проблем

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com