Ваксанална дипломация

4518
Ваксанална дипломация
Снимка: Getty Images/Guliver

Откак китайските власти въведоха практиката за взимане на анални проби при проверки за ковид 19 на границата, смисълът на паспортните проверки придоби ново измерение. Особено като иновативен подход за укрепване на добросъседските отношения. В международните медии вече писаха за японски бизнесмен, комуто, загрижените за здравето му китайци, проверили 7 пъти устието на дебелото черво. Представяте ли си, как на влизане в република Северна Македония, преизпълнените с топло чувство на братска обич македонски граничари, решат да подложат на строга анална проверка всеки влизащ в родината им български гражданин. Дори и да им покажете дигитален ваксинационен пасош на Европската уния, те все пак могат да ви посрещнат с една дружелюбна натривка за добре дошъл, в името на Гоце, Баце, Зоран Заев и целия интеграционен процес в Западните Балкани.

С наближаването на изборите в България експертите очакват изборният туризъм, от Турция към България, да отстъпи място на ваксинационен туризъм – от България към Турция. Това, в случай, че българските партии започнат да осигуряват ваксини за свои гласоподаватели, комбинирани с дигитален паспорт за почивка на море в Бодрум, Анталия и Кушадасъ. Минаваш през тъмната стаичка, гласуваш и веднага хващаш първия чартър за all-inclusive на турската Ривиера.

Както изглежда Стария континент се подготвя за едно по-различно издание на песенния конкурс на Евровизия. Само че, вместо да дават гласа си за песни, гражданите на Европа ще гласуват за избраната от тях ваксина – едни ще предпочетат британското, други американското, а трети и четвърти руското и китайското предложение за имунизация срещу ковид 19.

В ерата на дипломация на ваксините държавите производителки вероятно ще осигуряват с предимство дигитален паспорт за екзотични пътешествия до туристически дестинации, разположени на тяхна територия. Ваксината Спутник ще ви позволи да пътувате без проблем до Москва, Сочи и Санкт Петербург. С китайската до Пекин, Шанхай и Великата китайска стена. С американска, ако не безсрочна щатска виза, току виж, получите по-предно номерче за визовия отдел на щатското посолство в София и снимка с посланик Херо Мустафа.

Разбира се, ваксините, а и екскурзиите с тях, могат и да доведат до странични ефекти. Има риск, с руската ваксина, да се озовете на непозната локация, в рехабилитационен център на Федералната служба за лишаване от свобода, а гид да ви бъде самият Навални. Разбира се, това в случай, че се отклоните от полагащата ви се след ваксинацията със Спутник екскурзия в Сочи и хукнете да снимате видео в двореца на Путин в Геленджик.

Ако обаче не можете да се ваксинирате и се доберете до дигитален паспорт за почивка в Занзибар, все още има шанс да задоволите страстта си към пътешествия, като се заразите с избран от вас ковиден щам, отговарящ най-точно на туристическите ви предпочитания.

На пазара вече присъстват екзотични ковид модификации – карнавален бразилски Самба ковид, с безплатна промоция - букет от редки венерически болести, които иначе можете да пипнете само от някоя знойна бразилка в Рио де Жанейро. За затъжените по Кейп Таун е достъпен ковид щамът Шака Зулу от ЮАР. А за почитателите на мъгливия Албион вече циркулира британският провинциален винтидж щам „Кметът на Кастърбридж“.

Не са забравени и родолюбците, почитатели на вътрешния туризъм – ударно започна разпространението на патриотичния щам "О, Шипка", рядка президентска селекция, който се предава от урва на урва и уста на уста, от националния празник насам.

 

Автор: Мавро Василис

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...