Готвене без ЯЙЦА: Ето 11 от най-известните заместители

2355
Готвене без ЯЙЦА: Ето 11 от най-известните заместители
Снимка: Pexels

Колко често попадате на рецепти (особено за печене), които не включват яйца? Да, през последните няколко години в рецептите се посочва кондензирано мляко като заместител на яйцата. Но не всеки харесва вкуса му и в крайна сметка не намира решение на проблема си. 

Друга основна причина да се намерят алтернативи на яйцата е за хората, които предпочитат растителна диета, са вегани и вегетарианци или са алергични към яйца. Не се притеснявайте! Ако вие сте един от тези хора, предлагаме ви не един, а цели 11 вълшебни заместителя на яйцата, от които можете да избирате. Да започнем да разбиваме.

1. Кондензирано мляко

Една от най-популярните и традиционни алтернативи на яйцата е кондензираното мляко. Единственото, което трябва да запомните тук, е, че кондензираното мляко често съдържа известно количество подсладител. Затова, докато го използвате, не забравяйте да регулирате общата сладост на тестото (можете да добавите щипка сол или някаква подправка, за да балансирате сладостта).

Количество - използвайте 1/4 чаша или 4 супени лъжици кондензирано мляко, за да замените 1 яйце

2. Пюре от банани

Изключително популярни за гъсти и влажни рецепти като мъфини, палачинки, брауни, бързи хлебчета и гофрети. Единственото нещо, което трябва да запомните тук, е, че бананите са склонни да оставят лек собствен аромат в храната ви.

Количество - Използвайте 1/4 - 1/2 чаша пюре (или пюре) от средно големи банани, за да замените 1 цяло яйце.

3. Пюре от авокадо

Пюрето от авокадо е най-добрата алтернатива на пюрето от банани. Те също са чудесни за гъсти и влажни рецепти като мъфини, палачинки, брауни, бързи хлебчета и гофрети. Единствената разлика, която трябва да запомните тук, е, че за разлика от бананите, те няма да оставят никакъв забележим собствен аромат в храната ви.

Количество - Използвайте 1/4 - 1/2 чаша пюре (или пюре) от авокадо, за да замените 1 цяло яйце.

Още: Вкусна закуска: Бъркани яйца със сирене и ароматен розмарин

4. Мътеница

Готови ли сте да приготвите една от най-хубавите партиди мъфини или кексчета? Тогава мътеницата е най-добрият ви приятел! Мътеницата е склонна да добавя и свързва влагата в тестото, като по този начин се получава пухкав и въздушен мъфин.

Количество - използвайте 1/4 чаша мътеница, за да замените 1 яйце

5. Ябълково пюре

Ябълковото пюре се предлага в два вида на пазара - неароматизирано, неподсладено и ароматизирано, подсладено. Разликата между двата вида е по отношение на вкуса и съдържанието на захар (може да се наложи да коригирате съдържанието на захар или подсладители в тестото или да добавите малко подправки, за да балансирате вкусовете, ако изберете ароматизирано ябълково пюре).

Количество - използвайте 1/4 чаша обикновено (неподсладено) ябълково пюре, за да замените 1 яйце

6. Копринено тофу

Ако в рецептата ви вече е спомената сода за хляб, можете да изберете копринено тофу (пюре), за да я подсилите. То е най-подходящо за по-плътни рецепти като брауни.

Количество - използвайте 1/4 чаша копринено тофу (пюре), за да замените 1 яйце

Още: НЕ яжте тези храни с яйца - вредни са за здравето

7. Кисело мляко

Киселото мляко е един от най-добрите закваски, които можете да използвате като заместител на яйцата при печене. То не само свързва влагата, но и придава на тестото копринена, гладка и сочна текстура. Можете да използвате кисело мляко в торти, мъфини, кексове и др.

Количество - използвайте 1/4 чаша обикновено/неароматизирано кисело мляко, за да замените 1 яйце

8. Ленено семе (или семена от чиа)

Накиснете ленените семена (или семената от чиа) в леко топла вода за около 5-10 минути, докато станат с консистенция на паста. И двете семена са с високо съдържание на фибри и придават чудесна текстура, орехов вкус и цвят на храната. Те отново са най-подходящи за гъсти и влажни рецепти като мъфини, палачинки, бързи хлебчета, вафли и брауни.

Количество - Използвайте 1 супена лъжица смлени ленени семена или семена от чиа + 3 супени лъжици (леко) топла вода

9. Сода за хляб + оцет

Комбинацията от сода за хляб и оцет постепенно изгражда своето очарование в дадено ястие. След като добавите в сместа към тестото си, в рамките на няколко минути ще започнете да наблюдавате реакция (добра!). Тази комбинация ще създаде мехурчета в тестото ви, което ще го направи изключително леко и пухкаво, след като се изпече или сготви.

Количество - Използвайте 1 чаена лъжичка сода за хляб с 1 супена лъжица бял оцет (или ябълков оцет), за да замените 1 яйце.

10. Ядково масло

Ореховото масло работи изключително добре като свързващо вещество. Освен това то придава на тестото цялостна орехова (или зърнена) и хрупкава текстура. Можете да използвате всяко ядково масло - бадемово, фъстъчено или масло от кашу. Също така, ако не искате хрупкава и дъвчаща текстура, заложете на кремообразна разновидност на това масло. То е най-подходящо за бисквити и палачинки.

Количество - Използвайте 3 супени лъжици ядково масло (по ваш избор), за да замените 1 яйце.

11. Газирана вода

Газираната вода, най-общо казано, е сода. Тя също така работи добре като набухвател, давайки пухкав и въздушен резултат. Тя е идеална за бързи хлебчета, кексове и мъфини.

Количество - Използвайте половин чаша газирана вода, за да замените 1 яйце.

Още: Как да не се пукат никога повече яйцата при варене?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Страхотна супа топчета със застройка

Градинарска супа от тиквички: Лесна рецепта

Супа с нахут, моркови и чушки: Полезна и вкусна

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Запечено картофено пюре – перфектната гарнитура към всяко ястие

Разядката с патладжан, за която всички говорят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Страхотна супа топчета със застройка
Страхотна супа топчета със застройка

Супа топчета е сред ястията, които се крият в тефтера на всяка добра домакиня. Опитайте тази чудесна рецепта и се насладете на вкуса. Трябват ви...