X
 
 

Чумата по свинете подмина четири индустриални обекта в област Русе

1729 0
photo of Чумата по свинете подмина четири индустриални обекта в област Русе
Снимка: actualno.com
Днес, 10 септември, се проведе заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете в региона.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков съобщи, че са умъртвени 93 160 животни от четирите засегнати индустриални свинеферми в Русенско. Към 10 септември в областта не са констатирани нови огнища или случаи на заболяването. На 9 септември е приключило и евтаназирането на прасетата от свинекомплекса в Голямо Враново. До 60 дни трябва да приключи дезинфекцията в четирите свинеферми, където бе проникнал вируса.

Ловци планират протести заради мерките срещу африканската чума по свинете

Ловци подготвят протести заради крайните мерки, наложени им заради африканската чума по свинете. Те са внесли в Министерството на ...

От по-големите свинеферми на територията на областта незасегнати от заболяването са останали тези в Юделник с 18 000 прасета; Щръклево, Писанец и Борово с по 1500 прасета.

Непрекъснато се изплащат обезщетения за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно умъртвяване на прасета, отглеждани за лични нужди. От 788 души, подали заявление на 640 вече е изплатена еднократно полагащата се сума от 300 лв. 211 от тях са предпочели да получат компенсацията в брой.

От по-големите свинеферми на територията на областта незасегнати от заболяването са останали тези в Юделник с 18 000 прасета; Щръклево, Писанец и Борово с по 1500 прасета.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 15 септември

Овен Тази неделя ще бъде разкрито ваше намерение. Ако е било благородно, то няма от какво да се притеснявате. Телец Днес не оставяйте вашата...

Последно в Актуално