Ненчев: Засега лицензът на "Дунарит" не може да бъде възстановен

32145
Ненчев: Засега лицензът на "Дунарит" не може да бъде възстановен
Снимка: БГНЕС

Лицензът на военния завод "Дунарит" в Русе не може да бъде възстановен засега, тъй като проблемите в завода са много тежки. Това обясни министърът на отбраната Николай Ненчев в Русе.

190 000 мини трябва да бъдат утилизирани и те се охраняват от МВР, а за тяхното обезвреждане се е разчитало и на завод "Дунарит" в Русе, стана ясно още от думите на министъра.

Имаме едни 190 хиляди мини, които силно ме безпокоят,  които охранява МВР и продължава да ги охранява към днешна дата. Ние имаме хиляди тонове боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани и в някаква степен разчитахме и на това дружество, но очевидно проблемите са доста тежки. Надявам се вие да получите информация от компетентните органи, включително и доколкото разбрах, се касае за много тежки финансови зависимости, коментира Ненчев, предаде БНР.

Министър Лукарски ще се срещне със синдикатите от „Дунарит“

„Спирането на лиценза на „Дунарит“ е отговорно решение, продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата...

Министърът изрази безпокойство от случващото се в "Дунарит". По негова информация в момента се правят усилия да се постигне някакво споразумение с управата на дружеството, но до този момент без успех.

След няколко месеца ще има ново разглеждане на казуса от междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Ненчев не се ангажира с отговор на въпроса как ще бъдат покрити неустойките за неизпълнение на договорите за утилизация на боеприпаси, тъй като "Дунарит" е частно дружество, а държавата няма как да направи повече по въпроса.

Решението за спирането на лиценза на "Дунарит" е взето от Междуведомствения съвет, а не от Министерство на икономиката. Това каза ресорният министър Божидар Лукарски след среща със синдикални организации във връзка със спирането на лиценза на дружеството в отговор на въпрос дали държавата се опитва да овладее ключово предприятие за националната сигурност, предаде агенция "Фокус".

Това е решение на колективен орган с близо 30 души, които участват в него. То е взето единодушно, а не е решение на Министерството на икономиката. "Искам да подчертая, че това, което беше предложено на синдикалните организации като варианти за излизане от кризата е предложено от представители на целия Междуведомствен съвет", допълни Лукарски.

Спирането на лиценза на „Дунарит“ не означава, че предприятието не може да продължи да работи и 750 души да запазят своите работни места. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след среща със синдикатите от предприятието по повод решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

Синдикатите плашат със стачка заради отнет лиценз на "Дунарит"

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха срещу "недомислено решение" на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставк...

Съветът постанови временно спиране на лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия на предприятието. Министър Лукарски уточни, че лицензът на „Дунарит“ е спрян за 4 месеца с единодушно решение на близо 30-те членове на съвета.

Министър Лукарски е предложил на синдикатите варианти за изход от създалата се ситуация. Според него износът на продукцията на „Дунарит“ може да бъде осъществен от която и да е друга лицензирана фирма, включително и държавната „Кинтекс“.

Де факто "Дунарит" се контролира от Цветан Василев. Още през лятото на миналата година като управител на мажоритарния му акционер "Кемира" бе вписан Бисер Лазов. Същият е защитен свидетел по обвинението срещу банкера. Предприятието има поръчки за 100 млн. лв. от САЩ и Израел само през тази година по данни от мениджмънта му.

Спирането на лиценза на "Дунарит" е отговорно решение, продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната. Това заяви Лукарски по повод решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, който постанови временно спиране за период от 6 месеца на тригодишния пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието. Съветът е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието.

Констатациите са свързани с движението на паричните потоци в "Дунарит", като не става въпрос за единичен случай. Това становище е споделено от всички членове на междуведомствения съвет и решението е взето единодушно. Конкретни детайли и аргументи за решението не могат да бъдат оповестени, тъй като информацията е класифицирана. Съветът се съпредседателства от министрите на икономиката и отбраната, като включва над 20 представителя на ниво зам.-министри от всички министерства, експерти от Министерски съвет, Държавна Агенция „Национална сигурност“ и Национална разузнавателна служба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе