Смартфон приложение подобрява връзката пациент-лекар в Русе

4013
Смартфон приложение подобрява връзката пациент-лекар в Русе

Ново приложение за смартфони ще подобри връзката между пациенти и лекари в Русе, съобщава topnovini.bg. То предстои да бъде въведено в МБАЛ "Медика" до около месец.

Сходно приложение вече работи с успех в Румъния. В момента то се адаптира и превежда на български език разясниха от лечебното заведение. Заслуга за това има румънският консултант проф. д-р Некифор Рарес, лекар в Центрове за върхови постижения ARES, болница Ponderas, Букурещ.

Заплашват с уволнение протестиращи лекари в Русе

Пети пореден протест проведоха днес лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе, които обаче този път бяха без колегите си от Ц...

По този начин връзката пациент - лекар се улеснява значително и вместо на телефонно обаждане за записване на час и т.н., всеки ще може много по-лесно да информира лекуващия си лекар за проблеми в състоянието си. От своя страна медицинското лице ще получи известявания от типа на SMS-и и ще преценява на кого и как да помогне най-бързо.

Междувременно благодарение на проф. Рарес в Русе е обучен екип, който вече прилага на практика за първи път в България нов алтернативен метод на лечение на миома на матката.

Методът на лечение се извършва от години в чужбина. Процедурата се провежда под рентгенов контрол и е безкръвна. В кръвоносните съдове на пациентката се вкарва контрастно вещество, а със специален катетър се стига до артерията, която храни миомата. В нея се инжектира вещество, което запушва кръвоносния съд и спира кръвоснабдяването към миомата.

Първите две емболизации у нас на фибромиома са направени през месец април в Русе. В рамките на проведения през почивните дни семинар в лечебни заведения "Медика" са извършени и други манипулации, а с двупосочна аудиовръзка, е направено обсъждане и на самите случаи.

Жените, подложени на лечението имаха възможност да споделят как се чувстват броени часове по-късно. Те бяха категорични, че са останали доволни от лечението.

В Русе се провежда традиционното изложение на техника и технологии

Eжегодното "Русенско изложение" на техника и технологии ще се проведе от 14 до 16 май, съобщава изданието topnovini.bg. Домакини на 17-...

В екипът от българска страна влизат Елисавета Вълчева от Национална кардиологична болница – София и д-р Кристиян Иванов от страна на домакините, както и гинекологът д-р Александър Рудницки.

Те разясниха, че тепърва тази практика ще бъде разширявана и е вече търсена от пациентите, защото за пръв път в страната манипулацията е достъпна. Целта е простатната хиперплазия и емболизация на маточната артерия, да придобият рутинен характер в Русе.

Методът досега не е прилаган у нас и няма стандарт, въз основа на който да се поема от Здравната каса на този етап. Все още липсват и конкретни изчисления за цена на манипулацията, но бе дадено уверението, че тя ще е достъпна за всички.

 

 

Русе с награда за развитието на социалните услуги

На десетия национален форум на доставчиците на социални услуги, Община Русе бе удостоена с голямата награда за цялостен принос в развит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе