X
 
 

Защо има бум на комари по Дунав и какво съветват лекарите

4567 1
Защо има бум на комари по Дунав и какво съветват лекарите
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев
Комарите продължават да тормозят жителите и гостите на Русе, въпреки че постоянно се извършват обработки на града и околните села. Хората са притеснени най-вече за децата, които са най-честите жертви на този вид насекоми.

По време на Карнавала комарите си устроиха неописуем пир, а жителите с чувство за хумор споделяха, че кръвопийците „късали живо месо“. Гражданите виждат, че се пръска, но се съмняват в количеството и качеството на използваните препарати.

Създадоха ГМО гъба, която убива маларийни комари

Генетично подобрена гъба, произвеждаща паяков токсин - може бързо да убие огромен брой комари, които разпространяват малария, показва п...

Пред Actualno.com управителят на дезинфекционната станция на фирмата, която пръска площите Георги Георгиев сподели, че до момента са извършени 6 наземни обработки (последната на 2 юли), всяка с по 6 машини в различни части на града. Пръска се и в 17 населени места извън Русе. Това се прави предимно вечер след 20 часа, но има и сутрешна обработка, за да се спре опита за летене на комарите над тревните площи.

„Популациите на самите комари са много по-различни от миналата година. Тази година нивото на река Дунав е много високо - 7 метра, рекордно равнище за последните няколко години. За мен лично това е основната предпоставка за тази голяма популация от комари. Ние извършваме обработки, убиваме едната популация, но при високата влажност след 5-10 дена се излюпва нова. Битката е много трудна, хората казват, че вечерта, в която обработваме, комарите ставали много по-активни. Необходимо е технологично време от 12 часа за пълното действие на химичния препарат. Те не умират веднага, но на следващия ден може да видите падналите тела на комарите“, допълни Георги Георгиев.

Според него наземната обработка е по-ефективна от авиационната. Място за паника няма и възложените задачи от община Русе ще се изпълняват до ликвидирането на проблема. Очаква се това да се случи най-късно до края на месец юли. През настоящата седмица предстоят нови пръскания в Русе и околните села. Работят по график, изготвен от дирекция „Екология и транспорт“ на община Русе.  

Има два потвърдени случая на западнонилска треска в България

55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно съст...

Общината има договор с фирмата от 2018 г. за срок от три години, като първата обработка за 2019 г. е започнала още на 1 април. Общинските служители присъстват при подготовката на препаратите и пълненето на машините, изготвят и маршрутите, като целта е да се упражнява строг контрол. Лошото време миналата седмица е забавило пръсканията, но хубавото тази ще помогне след обработката за унищожаване на възрастните и ларвите на комарите. От общината имат готовност да отпуснат при необходимост допълнителни средства.

Общопрактикуващият лекар Милена Иванова сподели пред кореспондента на Actualno.com, че преди ухапване да се използват репеленти. Химическите репеленти са група средства за защита от насекоми, които могат да се прилагат директно върху кожата, върху дрехите или върху различни повърхности, както на открито, така и в закрити помещения. Репелентите не убиват насекомите, а само ги отблъскват. Те най-често са под формата на спрей, крем, лосион или стик за мазане. Съставките, които се използват в тях могат да са синтетични или с натурален произход. 

След ухапване трябва да се използват антихистаминови препарати за мазане. Децата са най-уязвими, но след ухапване и чесане рядко се получават инфекции и то само при необработени открити рани.

Битката с комарите продължава с променлив успех, но отговорните лица вярват, че войната тази година ще бъде спечелена.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители