Държавата отпуска 2 милиона лева за пръскане срещу комари край Дунав

3061
Държавата отпуска 2 милиона лева за пръскане срещу комари край Дунав
Снимка: iStock/Guliver

Държавата ще отпусне 2 милиона лева за пръскане срещу комари в общините, разположени край река Дунав. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

"По искане на кметове на дунавски общини и по предложение на вицепремиера Томислав Дончев Министерски съвет днес взе решение за отпускане на 2 млн. лв. за самолетно пръскане срещу комарите по поречието и дунавските общини", съобщи Танева.

Предвиждат по-строг контрол на пръсканията по въздух заради пчелите

Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева за п...

Пръскането ще бъде извършено от териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните. Идентично пръскане е имало през 2015 г., като ефектът от него е бил много добър, съобщи още Танева.

"Правим възможно най-спешната организация. До края на деня директорите на областните дирекции на БАБХ по съответните области следва да представят териториите и площите, които да бъдат третирани. А след като се направи необходимата процедура по възлагането на това пръскане със самолети, ще бъде направена и организация за времето, часовите зони и териториите, които ще бъдат третирани, така че да опазим пчелите и всичко, което би се засегнало", обясни Танева. Пръскането трябва да стартира до няколко дни.

През последните 2 седмици буквално имаше нашествие от комари в крайдунавските градове. Най-потърпевши са в Русе, а положението е тежко и в Свищов и дори Плевен. Общините пръскат редовно срещу насекомите, но препаратите не действат заради всекидневните дъждове.

В дискусията по проблема се включи и премиерът Бойко Борисов, който призова хората да сигнализират и да се възлагат извънредни процедури, за да се действа по-бързо, но да се заобиколят обществени поръчки. Борисов поиска извънредните мерки, "за да спасим хората от това бедствие". По време на днешното правителствено заседание премиерът поиска Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане. "Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат", каза Борисов на Танева. Министър-председателят специално обърна внимание, че е важно да бъдат предупредени пчеларите и животновъдите.

Държавата не предоставя допълнителни средства за борба с насекомите в дунавските общини

Българската държава не предоставя допълнителни средства за борба с насекомите в дунавските общини. Това заявява министърът на финансите...

Очаквайте по-късно днес в Actualno.com материал за проблема с комарите в Русе и областта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com