X
 
 

Държавата отпуска 2 милиона лева за пръскане срещу комари край Дунав

1374 0
Държавата отпуска 2 милиона лева за пръскане срещу комари край Дунав
Снимка: iStock/Guliver
Държавата ще отпусне 2 милиона лева за пръскане срещу комари в общините, разположени край река Дунав. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

"По искане на кметове на дунавски общини и по предложение на вицепремиера Томислав Дончев Министерски съвет днес взе решение за отпускане на 2 млн. лв. за самолетно пръскане срещу комарите по поречието и дунавските общини", съобщи Танева.

Предвиждат по-строг контрол на пръсканията по въздух заради пчелите

Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева за п...

Пръскането ще бъде извършено от териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните. Идентично пръскане е имало през 2015 г., като ефектът от него е бил много добър, съобщи още Танева.

"Правим възможно най-спешната организация. До края на деня директорите на областните дирекции на БАБХ по съответните области следва да представят териториите и площите, които да бъдат третирани. А след като се направи необходимата процедура по възлагането на това пръскане със самолети, ще бъде направена и организация за времето, часовите зони и териториите, които ще бъдат третирани, така че да опазим пчелите и всичко, което би се засегнало", обясни Танева. Пръскането трябва да стартира до няколко дни.

През последните 2 седмици буквално имаше нашествие от комари в крайдунавските градове. Най-потърпевши са в Русе, а положението е тежко и в Свищов и дори Плевен. Общините пръскат редовно срещу насекомите, но препаратите не действат заради всекидневните дъждове.

В дискусията по проблема се включи и премиерът  Бойко Борисов, който призова хората да сигнализират и да се възлагат извънредни процедури, за да се действа по-бързо, но да се заобиколят обществени поръчки. Борисов поиска извънредните мерки, "за да спасим хората от това бедствие". По време на днешното правителствено заседание премиерът поиска Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане. "Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат", каза Борисов на Танева. Министър-председателят специално обърна внимание, че е важно да бъдат предупредени пчеларите и животновъдите.

Държавата не предоставя допълнителни средства за борба с насекомите в дунавските общини

Българската държава не предоставя допълнителни средства за борба с насекомите в дунавските общини. Това заявява министърът на финансите...

Очаквайте по-късно днес в Actualno.com материал за проблема с комарите в Русе и областта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално