Фестивалът One Dance представя гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис

1640
Фестивалът One Dance представя гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис
Снимка: Фотограф: Julian Mommert

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис - едно от водещите имена на световната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 май. Ласкаридис, известен с изследванията на абсурдността и трансформациите в творчеството си, ще представи най-новата си сценична творба "Лапис Лазули" по време на 16-ото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance (до скоро ONE DANCE WEEK).

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Повече за творбата "Лапис Лазули"

В "Лапис Лазули" Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като изгражда на сцената гъста мрежа от антитези. Основен фокус на спектакъла е екзистенциалната ни връзка със страха и ужаса.

Снимка: One Dance

"Лапис Лазули" носи името на известния "Райски камък" в наситени сини цветове, който свързва недрата на земята с човешките обичаи и мистиката. От една страна камъкът символизира връзката с природата и първичното сътворение, а от друга - фантазиите и митовете, неизвестното и необяснимото. От него се извлича пигментът ултрамарин, кодиран в ритуали и практики от древността до днес - от японското декоративно приложно изкуство и средновековните фрески до картините Ив Клайн и неговото радикално синьо.

Подобно на камъка, спектакълът на Еврипидис Ласкаридис е с двойнствен характер. Той е размисъл за съществуването като постоянно търсене на баланс между противоположности - земното и небесното, низкото и възвишеното, животинското и духовното във всеки един. "Лапис Лазули" превъплъщава тихата война в човека между първичните инстинкти и висшите способности на интелекта и духа. 

Спектакълът, продукция на Onassis Stegi, е копродуциран от фестивалната мрежа Big Pulse Dance Alliance и One Dance Festival и ще бъде представен пред българската публика седмици след световната си премиера в Атина през април. 

Билети ще намерите в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

Снимка: One Dance

Кой е Еврипидис Ласкаридис?

Еврипидис Ласкаридис е хореограф, режисьор и изпълнител. Учи актьорско майсторство в Атина и режисура в Ню Йорк. Като изпълнител излиза на сцената през 1995 г., работейки със сценични майстори като Димитрис Папайоану и Робърт Уилсън. Основава компанията за изпълнителски изкуства OSMOSIS през 2009 г., създавайки отличени с награди сценични творби и късометражни филми. От 2015 г. неговите спектакли гостуват на водещи фестивали и сцени в цял свят. Артистичният му почерк се характеризира с усещане за овладян хаос. Неконвенционална и нелинейна, работата на Ласкаридис се заиграва с възможностите, които ни заобикалят - чупи, изкривява, реформира и манипулира обикновени материали и отломки от ежедневието, за да създаде неочакваното.

Ласкаридис превръща тялото в средство, чрез което пространствата оживяват на сцената. Действието се върти около персонажи, които са трогателно реални и старателно реализирани, но безсрамно въображаеми. Творбите му откриват нови територии, които внезапно се превръщат в смешни и сърцераздирателни, гротескни и въздействащи, плашещи и абсурдни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com