Фестивалът One Dance представя новия спектакъл на Яница Атанасова

965
Фестивалът One Dance представя новия спектакъл на Яница Атанасова
Снимка: One Dance

Новият спектакъл на хореографката Яница Атанасова - "Шило", ще бъде представен премиерно на сцената на Драматичен театър, Пловдив на 24 май, от 19:30ч., по време на 16-ото издание на фестивала за танц и пърформанс One Dance. Спектакълът е третата съвместна продукция на One Dance и РЦСИ Топлоцентрала и засяга темата за "засядането" на едно място и начините, по които тялото може да трансформира дори най-ограничената среда около себе си.

Носителка на наградата на публиката ИКАР за спектакъла си "Пастет", в "Шило" Яница Атанасова разсъждава върху идеята за "комфорт" и връзката му със социалните и културни норми. Шилото се превръща в символ на желанието за физическо и емоционално освобождаване, напомняне за начините, по които тялото може да се бунтува срещу ограниченията и да търси собствено усещане за комфорт и удовлетворение.

Пърформансът е и медитация върху преживяването от седенето и усещанията, които могат да възникнат в тялото, когато си позволим да сме неподвижни. Изследване на "стоенето-седнал" не просто като физиология, а като култура. Вглеждане в обстоятелства, които ни държат "заседнали" и как можем да се измъкнем от там, да разширим границите си и да открием нови възможности, които да ни помогнат да преминем отвъд простото оцеляване.

Още: Новоизгряващият колектив Trevoga се присъединява към One Dance Festival 2024

Снимка: One Dance

В "Шило" участват изпълнителите Алекс Жеков, Емилия Радичева, Марион Дърова, Нели Георгиева и Станимир Михайлов. Композитор на музиката е Виктор Илиев, костюмите са дело на Рая Лъчезарова, а светлинният дизайн е в ръцете на Ромейн дьо Лагард. Драматургичен консултант на спектакъла е Николай Колев.

Билети за премиерата на "Шило" на 24 май в Пловдив ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

Още: Фестивалът One Dance представя гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис

За Яница Атанасова 

Яница Атанасова е хореограф и танцьор. Работи в областта на съвременния танц, в частност изследва различни езици за изразяване чрез движението. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" специалност "Театър на движението". След това става част от италианската танцова трупа на хореографа Паоло Лонди, с която изнасят представления и пърформанси в Мексико и Италия. През 2017 г. създава авторски танцов спектакъл "Връзки", който получава награда "Златна муза" на "Асоциацията на хореографите в България".

Фотограф: Мина Стоянова

През 2018 г. започва да преподава съвременни танцови техники в "Jaying university", Китай. Хореограф е на "Тази стая не съществува", танцовия филм "Задължително приятно" и пърформанса "Пастет", отличен с награда на публиката ИКАР от "Гилдията за Съвременни изпълнителски изкуства", към "Съюза на артистите в България". Като танцьор и изпълнител е част от представленията "FreeFall", хореограф Марион Дърова, "ДевеТте" с хореограф Анна Кабакова, "Дръж се", хореограф Цвета Дойчева, "Преход" с режисьор Ивайло Димитров, Сетивен онлайн театър на Inner Theatre Company, както и е от трупата на Плейбек театър "Сторикечърс". От 2019 г. Яница преподава в департамент "Театър" на Нов Български Университет.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com